Родопчани ядат основно картофи и мляко - на първо място сме в страната

Родопчани водят класацията в страната по консумация на картофи и мляко през миналата година.

Това сочат данните на Регионалното статистическо бюро в Смолян. На лице от домакинство в област Смолян средно се падат по 55.7кг. картофи и 54.7кг. кисело мляко.

 В сравнение със средните количества за страната, родопчани ядат два пъти кисело мляко повече, а потреблението на картофи е в повече със  78.5%.

Над средното за страната е и потреблението на хляб, захар и плодове, но значително под тези за България са потребените количества  на месо, сирене, риба, зеленчуци и алкохолни напитки.

Понижава се потреблението на цигари от 838 броя на лице през 2009 год. на 651 броя през 2010 год. Вероятна приина за това е голямото поскъпване на тютюневите изделия.

Намалява и потреблението на алкохолни напитки от 13.2 литра през 2009 год. на 12.3 литра на лице от домакинство през 2010 год.

Макар и все още висока спрямо средната за страната, консумацията спрямо предходни години на хляб и тестени изделия е намаляла, отчитат още от статистиката.

През 2010 год. родопчани са изяждали  по 110.2 кг. средно на човек хляб и тестени изделия.

Тенденция към намаляване показва и изборът на хората в смолянско за менюто им спрямо зеленчуците.

През миналата година на човек се падат  по 64.7 кг. средно на лице, което е с 4.2кг. по –малко спрямо 2009г.

Макар че стойностите на консумация на месо, риба и сирене, яйца и зеленчуци да остава под средното за страната, тенденцията показва, че хората от областта започват да увеличават приема на тези продукти.

При месото увеличението е с над 6кг. на човек, при плодовете е с над 7кг. средногодишно, спрямо 2009г. показват още данните.

В групата на плодовете най-осезаемо е увеличението на консумация на ябълки - 21 кг. средно на лице през 2010 год. и 15.8 кг. през 2009 год.

Вероятната причина за това е, че изтеклата година беше много плодородна в нашата област и много домакинстава сами си произвеждат ябълки.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини