Избраха Филип Топов за шеф на общинския съвет в Смолян с подкрепата на ДПС

С гласовете на ДПС днес беше избран новият председател на Общинския съвет в Смолян. На тържествена сесия съветниците и новият кмет Николай Мелемов положиха клетва пред препълнената сесийна зала в общината.

Филипп Топов, който е и член на политическото ръководство на ГЕРБ в Смолян, беше избран за председател на общинския съвет точно с 15 гласа, колкото е необходимия минимум, за да заеме поста.

Адвокатът получи гласовете на 15 от общо 29 съветници в местния парламент, като групата на ГЕРБ е 12 човека, а на БСП 10.

Десетимата от левицата единодушно гласуваха за своята кандидатура инж. Димитър Кръстанов.

След тайния вот обаче стана ясно, че в урната е имало и 4 празни плика, които се отчитат като недействителни бюлетини.

«Смолян БГ вести» научи, че това са били гласовете на НДСВ и на още двама съветника от местната коалиция «Заедно за Смолян».

Нужните три гласа извън групата на ГЕРБ, Топов е получил от ДПС и единствения независим съветник Димитър Кисьов, който няколко месеца преди края на предишния мандат напусна групата на ГЕРБ и стана независим съветник. В настоящия общински съвет Кисьов също е избран като независим, но прогнозите сочат, че той ще подкрепя ГЕРБ пре вземане на решения в общинския съвет.

Бившият кмет Дора Янкова поздрави новият управник на общината Николай Мелемов и връчвайки му кметската огърлица и символичния ключ на Смолян, пожела успех за доброто и благото на общината и хората.

Янкова обаче деликатно отхвърли опасенията, че ще касира резултатите от изборите с думите, че «няма да прави общината заложник на тежки административни процедури».

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини