Заради 11.11.11: Булки връщат халките. Вестниците в събота

„24 часа": Вдигат с по 6 месеца на година възрастта за пенсия

Възрастта за пенсия и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година още от 2012 г., докато стажът стигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете, а възрастта - 63 г. и 65 г.

Това ще предложи на Тристранния съвет и на правителството вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Според източници, близки до вицепремиера, освен този вариант за обсъждане имало още два. Този обаче, според експерти, бил най-реалистичен.

Вторият вариант предвиждал увеличаване на "скоростта", с която да расте само осигурителният стаж - вместо с по 4 месеца, с по 6 или дори с по 8 месеца годишно, докато стигне 40 г. за жените и 43 г. за мъжете.

Третият вариант бил да се изравни на 63 г. възрастта за мъже и жени и от догодина тя да се вдига с по 6 месеца, но само за жените. Той бил най-малко вероятен.

 

„24 часа": Първанов: На този вот телевизорът победи хладилника

На тези избори телевизорът победи хладилника. Това заключение направи Георги Първанов, когато на нарочна пресконференция за първи път анализира вота. Въздържах се от публични коментари, защото президентът не може да бъде страна в кампания, която засяга институцията, обясни той.

"Преди 10 години казах, че идеологиите умряха. На тези избори умря политиката", обяви Първанов. ГЕРБ показа мускули, спечелиха не политическите идеи, а тези, които владеят изборната технология. В нея управляващите съчетаха добре познати похвати, обясни действащият държавен глава.

ГЕРБ се превърна в машина за избори, заключи той. Тя работи на на йерархия и икономически зависимости.

Мислели сме си, че демокрацията е веднъж завинаги, но вотът ни опровергал. Първанов изреди съзнателното непрочистване на избирателните списъци от фантоми, мистерията с включването в забранителния списъци на хиляди без основание, безобразно слабата организация на изборния ден, некомпетеността на комисиите, купуването на гласове в невиждани досега мащаби, вътрешният изборен туризъм чрез фиктивни адресни регистрация, гласуването до тъмно, безпрецеднтния брой невалидни бюлетини.

 

„Труд": Брюксел призна: Европа печели от българските гастарбайтери

Eвропа само е спечелила от българите и румънците, които са напуснали родните си страни, за да работят в икономиката й, съобщи Еврокомисията в доклад, публикуван в петък.

"Тези работници са дали приноса си към обогатяването на комбинацията от професионални умения и също така са заели вакантни места в сектори и професии с недостиг на работна ръка, например строителството, домашните услуги и ресторантьорството", заяви ЕК. Според нея свободното движение на румънски и български работници се отразява положително на брутния вътрешен продукт на ЕС в дългосрочен план.

 

„Труд": Фандъкова сменя трима районни кметове от ГЕРБ

Финансисти, юристи, лекар, психолог, социолог и филолог са сред номинираните от кметицата Йорданка Фандъкова за управници на 24-те района на София. Столичният общински съвет ще обсъди списъка на сесия в понеделник.

12 от кандидат-управниците ще са нови, а останалите ще са втори мандат. Всички кандидатури са съгласувани с местните организации на ГЕРБ. Подменени са досегашните кметове на СДС, ДСБ и БСП, както и трима от ГЕРБ - в "Панчарево", "Триадица", "Младост".

 

„Стандарт": Заради 11.11.11: Булки връщат халките

Булки избягаха от венчило, уплашени от мистичната дата 11.11.2011. В цялата страна обредните домове отчетоха рекорден наплив от младоженци. Според нумеролози и врачки струпването на единици носи късмет и семейно щастие. В последния момент обаче плъзна повратно тълкуване. Бракът под знака 11.11 е успешен само ако е по сметка, но не и по любов, разтълкуваха астролози в интернет.

„Стандарт": По-големи пенсии за повече работа

Повече пари за пенсии ще има, когато хората работят по-дълго. Това е тезата на вицепремиера Симеон Дянков, която той ще се опита да наложи в бюджет 2012. Според него мъжете трябва да се пенсионират с 43 г. трудов стаж, а жените с 40 г. "Пенсиите може да се вдигнат, като едновременно с това се предложат и реформи в пенсионната система, за да има балансиране, защото НОИ върви на постоянни дефицити от 14 г.", коментира Дянков. Той смята, че преди две години кабинетът проявил слабост. "Изтърпяхме всичките критики, свихме се и след това веднага миналата година Европейската комисия ни прати остър доклад за конвергентната програма, в която основната тема е, че трябват допълнителни реформи точно в пенсионната система", допълни финансист номер 1.

„Монитор": Лютеницата по стандарт - без тикви и с малко нишесте

Лютеницата, произведена по стандарт, няма да съдържа тикви и консерванти, но за сметка на това техническите изисквания позволяват влагането на царевично или картофено нишесте. Това стана ясно вчера, след като експерти от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и агенцията по храните представиха новите изисквания за производство. Първите бурканчета с вкусната манджа, направена по новите правила, ще бъдат пуснати в магазините в началото на 2012 година, обявиха производителите.

„Монитор": Спечелихме 4,5 млрд. лв. от членството ни в ЕС

Спечелили сме 4,5 млрд. лв. от членството ни в Европейския съюз. Това показва справка на финансовия министър Симеон Дянков за периода от януари 2007 г. до септември тази година, представена вчера в парламента. Това означава, че сме получили повече пари от еврофондовете, отколкото сме внесли в общия бюджет на ЕС.

За разглеждания период страната ни е получила около 7,7 млрд. лв., каза финансист номер едно. От тях 2,4 млрд. лв. са дошли от структурните и кохезионните фондове. Други 1,1 млрд. лв. идват от европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и фонда за рибарство.

„Монитор": 2 бона по-евтино ин витро в общинска клиника

2000 лева по-евтино ще струва зачеването ин витро в столичната общинска болница. Това обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на реновираното отделение по асистирана репродукция в общинската Първа АГ болница „Света София".

Еднократната процедура, заплащана от националния фонд за асистирана репродукция, е 5000 лева, а цената на един цикъл в общинската структура ще бъде 3000 лева. Това означава, че се спестяват обществени средства. За сравнение само ще кажа, че в частните клиники се налага доста често родителите да доплащат, каза Фандъкова.

 

„Сега": Държавата стовари на осигурените и плащането на скъпото лечение

Държавата се е отказала напълно от ангажимента си да плаща скъпоструващото лечение на тежко болните, като го е прехвърлила изцяло за сметка на здравно осигурените. Това става ясно от отчета на здравния министър Стефан Константинов пред парламента за какво е похарчен трансферът от 340 млн. лв., който управляващите наредиха здравната каса да направи към МЗ през 2011 г. Така в министерството влязоха пари, набирани от здравни осигуровки, с които по закон могат да се плащат само дейности от здравното осигуряване.

Реално осигурените у нас са около 2 милиона души при население от 7 300 000.

 

„Дума": И студентите бесни на бюджета

И студентите изразиха вчера недоволството си от предвидените в проектобюджета за 2012 г. по-високи учебни такси и намаляването на субсидиите за някои университети. Студентските съвети на 8 вуза се обявиха против нарастването с 16 на сто на сумите, които ще трябва да плащат, за да учат. Според младежите промените са в ущърб на студентите. Затова те предвиждат серия от недоволства и напрежение сред колегите им в цялата страна.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини