България – беднякът отличник на ЕС. Вестниците в неделя

Всекидневниците отразяват с подробности взривовете на боеприпаси край Севлиево.

„Чешки снаряди, подготвяни за износ, са се взривили край Севлиево" - съобщава "Дневник".
„Снарядите, които от сутринта (на 12 ноември - б. р.) се взривяват в склад на софийска фирма край севлиевското село Ловнидол, са чешко производство и са били предназначени за износ, съобщиха от Министерството на отбраната. Повече от десет часа след първия гръм, експлозиите продължават. Все още няма яснота какво е предизвикало детонациите.
Огледът на складовете няма да започне преди да минат 24 часа от последната експлозия. Утре (днес - б. р.) обаче ще се извършат обследвания на района с безпилотни летателни средства и робот. Поне три дни в двукилометровата зона за сигурност около складовете няма да се допуска преминаването на граждани и на моторни превозни средства. Към този момент не се налага евакуация на хората от близките населени места.
За щастие, при инцидента няма пострадали, не са нанесени и материални щети на обекти извън складовете. Направените замервания на въздуха показват, че всички стойности са в рамките на допустимото.
Боеприпасите, които се съхраняват в засегнатия склад, са около 3000 броя. Те са 152 мм конвекционални осколъчно-фугасни снаряди. Първоначалната версия, че се съхраняват там, преди да бъдат обезвредени и бракуване, се оказа невярна.
Новата информация е, че фирма "Емко", която е закупила складовете през 2008 година, е проверявала боеприпасите, преди да ги продаде извън страната. От МО съобщиха, че помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси." - се казва в публикацията.

„В 9,00 ч Севлиевско се събуди от канонада от гърмежи, след като пожар възпламени стар военен склад със снаряди на 7 км от село Ловнидол. Гърмежите отекваха в радиус от 30 км. Жертви и щети няма. Снарядите са чешко производство, които софийска фирма преработва и продава в Африка...
Хората наизскачаха от домове и офиси, уплашени от канонадата. Някои твърдяха, че е земетресение, други - че се е взривила сграда или предприятие.
След минути се разнесе новината, че гърмят снарядите в бившите военни складове над село Ловнидол, на 8 км от Севлиево." - пише по същата тема в. „Труд".

„3000 снаряда, калибър 152 мм, се взривиха в оръжейни складове край севлиевското село Ловнидол в събота, съобщи Министерството на отбраната.
Боеприпасите са втора ръка и внесени през 2008 г. от Чехия. Експлозиите са станали само в един от 6-те склада на ЕМКО ЕООД, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Помещенията били купени от МО преди десетина години.
В България снарядите са били реновирани и след това продавани зад граница, най-вероятно в Африка. Обновяването на 152-милиметрови снаряди е било извършвано в оръжейния завод на "Терем" в Костенец, а на 125-милиметровите - в "Трема" - Трявна. Ремонтът ставал чрез подмяна на взривателите и на барута, разказа оръжейник.

По думите му причината за експлозиите е истинска загадка, защото според правилата взривателите на боеприпасите се съхраняват отделно. Без тях експлозия по принцип е невъзможна. Затова подозренията са, че става дума за умишлен палеж. За разлика от взривовете през лятото на 2008 г. в Челопечене, когато имаше съмнения, че пожарът е вследствие на високите температури, сега и тази причина не съществува.
Само преди дни ЕМКО е поискало да купи над 700 тона 100-милиметрови стари снаряди от МО. Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев потвърди, че е постъпило такова предложение, но не назова от коя фирма." - информира в. „24 часа".

„Взривовете до Севлиево вероятно са от пожар" - съобщава в. „Стандарт". „Министърът на отбраната Аню Ангелов, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН ръководят на място действията във връзка с взривовете в бивши военни складове край Севлиево.
Предполага се, че вероятната причина за инцидента е пожар." - се казва в статията.

Бюджетът на страната за 2012 г. и свързаните с него теми също с ашироко отразени от всекидневниците.

"Между първо и второ четене Бюджет 2012 г. може да стане още по-консервативен - т.е. да се намалят допълнително парите на някои от министерствата", това каза по "Дарик радио" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него случилото се през последните две години е доказателство, че изработването на консервативни бюджети е било правилен ход на правителството.
Трайков посочи, че ставащото през последните няколко месеца е надминало и най-песимистичните сценарии на кабинета. В отговор на въпрос министърът каза, че и през следващата година страната ще разчита на износа, за да си гарантира финансова стабилност.
Трайков все пак уточни, че вероятно ръстът в експорта няма да е толкова голям колкото тази година. Трудностите на Италия и Гърция също могат да имат негативно отражение върху износа, тъй като във всяка от страните продаваме продукти за над 1 млрд. евро, при общо15 млрд. евро приходи от износ..." - пише „Дневник".

"С тандарт" също цитира министър Трайков:
"Няма вариант страната ни догодина да не поеме нов заем, за да може да се покрие падежът по "облигациите на Милен Велчев", обяви пред Дарик икономическият министър Трайчо Трайков...
Икономическият министър прогнозира, че кредитирането като цяло ще се свие. Трайков каза още, че три от основните външни пазари на България - Гърция, Италия и Германия, ще свият потреблението си, включително и на български стоки. Не завиждайте на гърците. За тях следващата година ще бъде много тежка, заяви Трайков.
Той определи като "щастие в нещастието" увеличаването на депозитите на гръцки граждани у нас и пререгистрирането на фирми от Гърция в България. Същото определение Трайков направи и за прогнозите на Брюксел за икономическото развитие на Европа, тъй като за България прогнозата бе намалена доста по-малко в сравнение с останалите страни."

„През 2012 г. България ще е беднякът отличник на ЕС" - прогнозира в. „Сега". „Първите коментари за есенната икономическата прогноза на ЕК подминаха най-важните числа, изводи и очаквания за България. И за нашата страна прогнозата на Брюксел се понижава спрямо пролетния доклад, но все пак се оказва, че най-бедната страна в ЕС ще се нареди сред отличниците през идните две години. Според доклада през 2011 и 2012 г. България ще отбележи най-висок ръст на производителността в целия ЕС. Догодина ще сме в челната петорка по ръст на икономиката и на второ място по най-нисък държавен дълг след Естония, а бюджетният дефицит ще е сред най-ниските. Всъщност шампионите по очакван икономически ръст за 2012 г. са все страни от Източна Европа - първите шест са Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния.
От документа на ЕК се разбира, че България е финансово дисциплинирана държава и вероятно няма да изпадне отново в рецесия през следващите две години. Изводът, който липсва в евродоклада, но се налага логично, е, че България ще си остане най-бедната страна в ЕС и че при тези темпове на развитие десетилетия няма да й стигнат да догони средното за ЕС ниво...
Анализът на Брюксел обхваща отиващата си година и следващите две. Основният извод за България е, че "възстановяването досега бе бавно и изостава от повечето нови икономики в ЕС", а реалният БВП е с около 5% под върховата си стойност от 2008 г. Нататък обаче нещата се подобряват. Според ЕК туризмът и добрата земеделска реколта се очаква да спасят ръста на икономиката през последните две тримесечия, така че тази година БВП ще се увеличи с 2.2%, а догодина - с 2.3 на сто." - се казва още в статията.

В друга своя публикация всекидневникът пише за изразходването на средствата за здравеопазване: „Държавата се е отказала напълно от ангажимента си да плаща скъпоструващото лечение на тежко болните, като го е прехвърлила изцяло за сметка на здравно осигурените. Това става ясно от отчета на здравния министър Стефан Константинов пред парламента за какво е похарчен трансферът от 340 млн. лв., който управляващите наредиха здравната каса да направи към МЗ през 2011 г. Така в министерството влязоха пари, набирани от здравни осигуровки, с които по закон могат да се плащат само дейности от здравното осигуряване.
Реално осигурените у нас са около 2 милиона души при население от 7 300 000."

В. „Труд" публикува информация за финансовия отчет на военното министерство: „Дълговете на Министерството на отбраната вече са 214 млн. лв. Това става ясно от отчета по изпълнението на бюджета на ведомството за деветмесечието на годината.
Най-сериозни са задълженията на Военната болница - 93 млн. лв. От отчетите на здравната каса се вижда, че приходите на болницата по клинични пътеки са 24 млн. лв. Военният министър Аню Ангелов обяви, че се надява дълговете на ВМА да бъдат разплатени в края на 2012 г. с пари от бюджета за следващата година.
В отчета си военните са посочили, че трябва да погасят и 82 млн. лв. по договора за доставка на последните транспортни хеликоптери на армията. Същевременно министър Ангелов направи уточнение, че дължимите средства не са към банка "Сосиете женерал", която кредитираше сделката за 358 млн. евро, а към фискалния резерв на страната. От там превели 253 млн. евро на банката като гарант по сделката. Посочени са и 39 млн. лв. "други дългове".
МО е надхвърлило предвидените средства за обезщетение за тази година. Изплатени са 31,5 млн. лв., което е 109% преизпълнение. От ведомството се надяват от икономии от заплати да имат пари за нови обезщетения.
Военният министър е подвел подчинените си с обещанието за бонуси, тъй като в справката от разходите по бюджета не се виждат направени икономии в размер на 22 млн. лв. от фонд "Работна заплата". Ангелов пусна заповед за раздаване на бонуси, но не намери пари и я спря."

В. „24 часа" информира, че търсенето на шистов газ ще се извършва само след екооценка:
„Емоционална конференция за шистовия газ сблъска вчера привърженици на този добив с екозащитници. Някой вече проучва при село Рогозино, Генерал Тошево, каза еколог. Няма искане за проучване, ако се прави, е незаконно, реагира министърът на околната среда Нона Караджова. Проучването за шистов газ ще започне след екооценка, допълни тя. България е направила запитване до ЕС и чака отговор трябва ли да се прави и ОВОС.
Трайков каза, че е нормално да знаем какви залежи имаме. Полша е започнала добив, цената е 275 долара, в САЩ 1000 куб. м са между 140-250 долара, а цената на руския газ у нас сега е 470 долара. Представяте ли си какво развитие на отрасли, като химията, ще доведе по-ниската цена на газа, каза той."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини