България се спаси от наказателна санкция заради здравно-осигурителните дружества

Депутатът от Смолян д-р Даниела Дариткова, беше част от делегацията на България, която се бори срещу наказателни процедури, които от Брюксел щяха да наложат на страната ни, заради изискването за прелицензиране на здравно-осигурителните дружества у нас.

Да се предпази страната от подобна санкция, беше основната цел на посещението на д-р Даниела Дариткова, която като зам.председател на здравната комисия в парламента, участва в преговори с ЕК.

 Депутатът от Смолянския избирателен район беше част от екипа посетил Брюксел заради искането на ЕК българското законодателство да се приведе в съответствие  с европейските директиви, касаещи здравно-осигурителните дружества.

ЕК настояваше здравно-осигурителните дружества да се прелицензират като застрахователни.

 „Ние в парламента отхвърлихме такова предложение за промяна в Закона за здравното осигуряване, защото бяхме убедени, че начинът на функциониране на здравно-осигурителните дружества е коренно различен от начина на функциониране на застрахователните дружества, предполагащи такива видове застрахователни премии”, обясни д-р Дариткова.

„Целта на посещението беше да предпазим България от наказателна процедура. Надявахме се да успеем да представим правилно мястото на функциониране на здравно-осигурителните дружества в нашата система”.

Според д-р Дариткова българската делегация е срещнала пълно разбиране и страната ни ще запази уникалния модел  на българските здравно-осигурителни дружества.

Те изпълняват действия в рамките на здравното осигуряване, което е задължителният модел за България. Те са осигурителни дружества, които действат на доброволен и солидарен принцип за разлика от застрахователните дружества.

Единственото изискване,  поставено от  ЕК, е да се  съобрази размерът на капитала, но което всъщност дружествата отговарят.

Според депутата досега този проблем на България, не е бил представян правилно, за да се стигне до адекватно решение.

Ако между България и ЕК обаче не се беше стигнало до споразумение, много от нашите здравно-осигурителни дружества щяха да излязат извън пазара.

Страната ни държи здравно –осигурителните дружества да останат в нашата система, защото осигуряването предполага възможности за профилактика, докато застраховането следва застрахователното събитие, което решава нещата след евентуалното му случване- заболяването или травматично събитие.

„Докато на здравно-осигурителните дружества ще се разчита за допълване на здравното осигуряване и здравно-осигурителния модел”, коментира още народният представител.      

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини