"Родопски хайдути" събират патриотични книги за български "изгнаници" в Северна Гърция

Сдружение „Родопски хайдути” започна кампания за  събиране на  книги за пограничните райони на Северна Гърция, в които живеят хора с българско самосъзнание. Сдружението на родопските комити, което от  няколко години организира редица патриотични прояви, започна кампания за набиране на литература за сънародниците ни там.

В подкрепа на каузата публикуваме и обръщението на Смолянското сдружение, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук”:

Скъпи ,братя и сестри - Българи!

Историята на нашата страна е изпълнена с много несправедливости и падения. Една голяма рана е загубата на Западна Тракия, не само териториално, но с физически гонения на българското население и масова асимилация в продължение на стотици години извършвана от гръцката и турската държава. Най-многобройни са изселванията след Междусъюзническата война и след Ньойския договор от 1919 г. България връща заграбените си земи по време на Барис III - обединител, но това трае само четири години, след което отново вълната на изселване и асимилация набира страшна сила. Около 700 000 българи бежанци и изгнаници от Беломорието, Македония, Тракия и Добруджа са емигрирали, а много от тях са загубили и живота си. Не е тайна, че и до ден днешен от другата страна на южната ни граница има родопчани, които въпреки всичко са запазили своя език, бит и култура.

В пограничните родопски села може да се чуе един от най-запазените и автентични диалекти. Точния брой на тези изстрадали хора трудно може да се определи, защото една голяма част от тях се определят като турци. Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка.

Вярваме, че това начинание ще допринесе за развитието на последващи контакти с нашите побратими от южната ни съседка.

"Родопчани от Северна Гърция - ние не сме ви забравили"! 

От Сдружението се обръща към всички, които искат да се включат в организираната кампания по

набирането на българска литература, която да е с подчертана историческа и патриотична тематика. Тази литература ще бъде предоставена по подходящ начин и в подходящо време на хората с българско самосъзнание живеещи в днешна Северна Гърция. Книгите ще се събират до края на месец Януари 2012г. Местата и адресите по градове в които може да се изпратят книгите са следните:

  •  гр. Кричим - Георги Тодоров , ул."Одеса" № 10 , пк 4220
  • гр. Смолян - Георги Милев , ул."Келеш Саващо" № 8 , пк 4700
  • гр. Асеновград - Георги Литов , ул."Брегалница" № 1 , пк 4230
  • гр. Пловдив - Манол Ружинов , жк.Тракия, бл.161 , вх.А,ет. 5,ап.13, пк 4000
  • гр. София - Анастас Величков , Шипченски проход № 69 , пк 1574
  • гр. Панагюрище - Цветан Гевечанов , ул."Отец Паисий" № 13, пк 4500
  • гр. Златоград - Емануил Пунев , ул."Хан Аспарух" № 14, бл.189 , ет.1, пк 4980
  • гр. Пещера - Ангел Узунов , ул."Гео Милев" № 2 , пк 4550
  • гр. Чепеларе - Райко Терзийски , ул."Христо Ботев" № 135, пк 4850

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини