Взривовете край Ловнидол не спират, днес влизат с робот

Макар и с малка интензивност, продължават взривовете в бившите военни складове край Севлиево. Днес се очаква с роботизирана камера да бъде направен оглед. Министърът на отбраната обаче призна, че вероятно причините няма да бъдат разкрити.

Последната детонация край село Ловнидол е била тази сутрин в 7.40 часа, съобщи пред БНР кметът на Севлиево Иван Иванов. За да се видят пораженията, на мястото вероятно ще бъде използван безмоторен самолет. Експерти от ДОТИ обаче ще могат влязат 24 часа след последния взрив.

Двукилометровата затворена зона край Ловнидол ще остане в сила още няколко дни. Осигурен е обходен маршрут през село Буря към Севлиево. В най-близките села хората са предупредени. През няколко часа патрулите на МВР се сменят, предаде "Фокус".

"Това, че са бивши военни складове не означава, че Министерството на отбраната отговаря за тяхната безопасност. Освен това министерството не се занимава с разследваща дейност. Не мога да кажа какво точно е станало. Единствено мога да изключа като причина за тези взривове пожар. Не съм голям оптимист, че причините ще бъдат установени, когато се случи такъв взрив, обикновено изчезват улики", коментира тази сутрин пред bTV военният министър Аню Ангелов.  Той бе категоричен, че МО охранява своите складове както трябва. "Никой не гарантира 100% такива инциденти, че няма да се случват, но ние имаме информация за всеки наш склад, а това са бивши военни складове. Самият склад е направен по всички правила. Когато се взривява огромно количество боеприпаси добре е, че не са се взривили и другите, а само един", подчерта Ангелов. Министърът съобщи, че досега МО е продало 3 такива склада на различни фирми и има още около 25 склада, които са обявени за продан.

Той коментира информацията в медии, че роботът, който ще влезе да обследва след взрива, е на частната фирма, тъй като този на МО, който струва 350 000 евро, е развален. Ангелов обясни, че закупеният робот е друг вид - не е за обследване, а с него се реже снаряда. Той обаче гръмнал и нямало как да се върнат тези 350 000 евро.
"Дали сме заявка за робот за МО, за да можем в някои случаи да се проверява още преди да стане каквото и да било какво е състоянието на боеприпасите", добави министърът.

По повод взривовете във военните складове в Челопечене през 2008 г. Аню Ангелов каза, че обследването вече е завършило.
"Има специален център в Черна гора, оттам дойдоха извадиха снарядите, остава точно на мястото на взрива да се провери още веднъж почвата дали няма остатъци от снаряди. Към април се надявам окончателно да приключим с ликвидирането на последствията от този взрив", заяви военният министър.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини