Двойни заплати за компетентните чиновници. Преглед на националния печат

Бюджетът за 2012 година продължава да е сред най-отразяваните теми във всекидневния печат.

В. „Дневник" съобщава, че Росен Плевнелиев се ангажира с бюджета на БАН:

"Избраният за президент Росен Плевнелиев обеща да преговаря с правителството за допълнителни 5 млн.лв., които да залегнат в бюджета на Българската академия на науките за 2012 година.

"БАН трябва да имат спокойствието да се фокусират върху тяхната основна дейност, а не всяка година да се молят за един или друг милион", каза той след двучасова среща с ръководството на академията.

Правителството веднъж вече увеличи средствата за наука с 5 млн.лв след като БАН излезе на мълчалив протест със свещи и заплаши той да не е последният. Парите бяха предвидени за фонд "Наука" и съфинансиране на европейски проекти, но председателят на академията акад. Никола Съботинов заяви, че със сигурност няма да стигнат и за заплати на учените. Според разписаното в бюджета за 2012-та год. субсидията за академията ще е 54 млн.лв.

На срещата в понеделник Плевнелиев пое ангажимент да разговаря с премиера Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков за увеличаване на средствата за БАН. В замяна обаче академията трябва до седмица да изготви тригодишна програма за развитие на науката и ролята й в българската държава."

В. „Труд" отделя место на същата тема:

„Плевнелиев отиде в академията, за да се срещне със Съвета на настоятелите и ръководството на институцията. БАН го посрещна със спуснати черни знамена на сградата си и протестиращи от няколко дни учени.

Повече от 2 часа новоизбраният държавен глава слуша проблемите на академията и финансовите разчети за дейността им.

Срещу обещаните пари ще бъде изработена 3-годишна програма за работа и реформи при учените. Идеята е тя да стане част от бюджетните разчети на финансовото министерство, за да не се "молят учените за всеки лев и догодина". Служителите на БАН ще бъдат включени и във всички държавни институции, и в бъдещия съвет за иновациите към президентството.

"Тези 5 млн. лева са един кокал, който не решава проблема", каза образователният министър Сергей Игнатов, който също участва в срещата."

В. „Сега" съобщава, че „МВР си издейства още 6 млн. лв. от бюджета".

"Нови 6 млн. лв. извънредна субсидия ще получи МВР от държавния бюджет. Силовото ведомство този път е поискало средствата за покриване на разходи за гориво, а решението е включено в дневния ред на кабинета. С това бюджетът на най-богатото министерство за 2011 г. ще стигне 1.027 млрд. лв.

Поредният транш към МВР идва на фона на неслучилото се обещание за чувствително орязване на разходите за сигурност и отбрана в проектобюджет 2012. Финансовото министерство предложи разходите на МВР да бъдат намалени със символичните 15 млн. лв., а после намалението се оказа 7 млн. лв.

Това е втората извънредна субсидия за МВР в рамките на последните 3 месеца. В края на август правителството отпусна на ведомството на Цветан Цветанов 15 млн. лв. заради задължения към доставчици, закупуване на техника за отряда за борба с тероризма и изграждането на ново звено, което ще работи по подсъдни на специализирания съд престъпления. Новата извънредна субсидия за гориво вероятно ще бъде оправдана със спрените дарения в МВР. Както "Сега" писа, МВР се оказа масово дарявано с гориво от частни фирми." - се казва в публикацията.

Вестникът помества и коментар на експремиера Иван Костов за неоправданото нарастване на държавния дълг в бюджета за идната година, със заглавие „Докога кабинетът ще ни заблуждава за какво ще похарчи 4.5 млрд. лева".

„В бюджета за 2012 г. държавният дълг нараства без обяснения. Ще се теглят ли заеми за инфраструктурни проекти и кои конкретно?

Ето обстоятелствата, които провокират следващите редове. Държавният дълг в края на 2011 г. е 10.5 млрд. лева, или 13.7 % спрямо БВП. В 2012 г. той става 12 млрд. лв., или 14.8% от БВП заради предвидения дефицит от 1.5 млрд. лева. В законопроекта за бюджета за 2012 г. е установен таван за нарастване на дълга до 15.3 млрд. лева. Това е 18.8% от БВП, т.е. с 3.2 млрд. лева повече от увеличението на дълга поради дефицита, предвиден в бюджета за 2012 г.

В доклада към проектобюджета премиерът обяснява размера на външния дълг с "тясна връзка и взаимна зависимост с усвояванията по вече договорени държавни инвестиционни заеми за финансиране изпълнението на важни инфраструктурни проекти". Затова поискахме обяснение от него за кои конкретно заеми за важни инфраструктурни проекти готви нарастване на дълга. Не получихме отговор...

Ще изглеждаме в нелепо положение да се задоволим както с невярно, така и с невъзможно обяснения. Затова повтаряме въпроса към премиера: "За кои конкретно заеми за важни инфраструктурни проекти се готви нарастване на дълга?" И ще предложим ограничаване на нарастването на дълга в рамките на планирания дефицит." - пише експремиерът.

Вестниците в пишат и за промените в заплащането на държавните служители.

"Двойни заплати за най-компетентните чиновници предвижда планът на Дянков" - съобщава „Дневник".

"Основната заплата и допълнителното възнаграждение за прослужени години ще се слеят в едно и това ще е основната заплата на държавните служители от началото на 2012 година. Всички останали допълнителни възнаграждения, които и сега се изплащат в администрацията обаче ще зависят от постигнатите резултати. За хората със специални умения пък ще се допуска стимулиране с двойни заплати за длъжностите, които заемат.

Това включва планът на правителството за административна реформа, като за целта ще се приемат две нови наредби, с които експертите от всички структури, функциониращи по специални закони, ще се приравнят на обикновените държавни служители.

На утрешното заседание на МС наредбите трябва да се разгледат, но те може да бъдат отложени за доработка." - се казва в публикацията.

Вестникът помества и коментари по темата:

"Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК обяви подкрепата на организацията по текстовете на наредбите, но посочи, че бизнесът не е доволен, че не е дадена възможност за намаляване на разходите за трудови възнаграждения.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че трябва да има ясни критерии за оценяване, за не се стига до субективни критерии. От синдиката предлагат текстовете на наредбите да се доработят.

Константин Тренчев от КТ "Подкрепа" обяви, че е по-добре тези наредби да се изпробват пилотно в ограничен кръг ведомства и да се приложат, само ако се докаже, че работят. В момента, според него, държавният апарат се тласка в неясна посока."

В. „24 часа" също отделя място на темата:

"Вицепремиерът Симеон Дянков подкрепи днес идеята да бъдат премахнати добавките за прослужено време, които се плащат на всички работещи...

От 1 януари добавки за прослужено време няма да вземат чиновниците, обяви още Дянков. Той огласи подготвяната 15 месеца административна реформа. Сегашните добавки ще влязат в основната заплата на чиновника, но нови няма да има. Например ако служител с 20 г. стаж в момента взема 800 лв. заплата и 160 лв. добавка за стаж, от 1 януари ще получава 960 лв.

С тази промяна до 3-4 години по-младите експерти ще могат да догонят като заплащане тези с повече стаж, прогнозира Дянков.

Заплащането на служителите в администрацията вече ще е с две компоненти - основна заплата, която ще е 70%, и до 30% бонуси за добра работа. По-голямата част от бонуса ще зависи от тримесечната оценка на административното звено, а по-малката ще е еднократна премия за добре свършена работа. Реално обаче бонуси ще има чак от 2013 г., защото за 2012 г. нямало предвидени пари за премии...

Министри и шефове на агенции обаче ще могат да дават и двойни заплати на ключови служители. За юристи, финансисти и инженери още при назначаване може да се отделя заплата и половина."

„Добавката за прослужено време ще отпадне не само от заплатите на държавните служители, но и от възнагражденията на всички българи. Това стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков на пресконференция във вторник.

На въпрос как ще реагира на искането на работодателите т. нар. клас да отпадне и в частния сектор, щом се премахва за чиновниците, Дянков отсече: "За мен е добра идея. Не знам коя наредба трябва да се промени, но за мен също е смислена идея"...

Преди ден най-големите бизнес организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК), поискаха класът за прослужено време да отпадне и за частния бизнес. "Това е отживелица. В съвременната пазарна икономика няма място за такава практика", коментира изп. директор на КРИБ Евгений Иванов. "Това е белег от сталинизма", каза и изп. председател на БСК Божидар Данев." - пише по темата в. „Труд".

Вестниците съобщават и за искането на БСП, ДПС и "Атака" за касиране на президентските избори.

"БСП, ДПС и "Атака" внасят днес искане до Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за президент и вицепрезидент. Това съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата на левицата Михаил Миков. Под искането са се подписали 71 народни представители, при необходими 48 подписа...

Според Миков нарушената тайна на гласуването, лишените хиляди български граждани от правото да гласуват са все сериозни мотиви за Конституционен съд.

Едномесечният срок от приключване на изборите тече, така че остават около 15 дни на КС да се произнесе..." - пише „Дневник".

„БСП изпълни заканата си и събра дори двойно повече подписи на депутати за внасяне на искане в Конституционния съд за обявяване за касиране на президентските избори...

От ГЕРБ отказаха да коментират действията на опозицията, а зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов цитира думи отпреди няколко дни на шефката на парламента Цецка Цачева за това, че изборите са приключили в досъдебната си фаза, но сега започвала съдебната." - допълва темата в. „Стандарт".

В. „24 часа" продължава темата за остарелите боеприпаси:

"Около 15 000 тона излишни боеприпаси чакат за утилизация в армейски складове, съобщиха от МО вчера.

Пари за унищожаването им обаче няма. Миналата година правителството отпусна 1,3 млн. лв., които още не са усвоени. Причината е в отмяната на приключил конкурс в края на 2010 г. Същата съдба грози и завършилия преди седмици нов търг на Министерството на отбраната. Според висш военен поводът е изненадващо искане на фирма ЕМКО ЕООД да купи над 700 т от определените за утилизация снаряди. Именно ЕМКО е дружеството, чиито оръжейни складове край Севлиево гръмнаха миналата събота.

След лятото на 2008 г., когато се взривиха складовете край Челопечене, МС отпусна 30 млн. лв., с които бяха унищожени 2/3 от натрупаните 40 000 тона опасни муниции. Заради съкращенията в армията обаче всяка година за утилизация се заделят по 2000-3000 т, твърди оръжейник. По думите му, ако системно не се отпускат средства, складовете отново ще се напълнят със стари боеприпаси.

Според експерти в момента има 3 вида оръжейни складове. Най-многобройните са собственост на армията. На второ място са складовете на фирмите за промишлени взривове. И на трето - погребите за муниции на частни дружества.

Броят на армейските складове е класифицирана информация. 25 от тях отдавна са изпразнени и са подготвени за продажба, но заради кризата няма интерес, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини