Очакванията за Бюджет 2012: Само надолу!

Бюджет 2012 влиза за обсъждане на първо четене в парламента. Заложеният за следващата година дефицит от 1,35 на сто (при 2.5% тази година), като се предвижда икономически ръст от 2.9 на сто. По-ниският дефицит спрямо тази година в по-голяма степен е заради предвидения ръст на приходите с 2.5 млрд. лв.

Заседанието започна с доклада на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който представи законопроекта за държавния бюджет.

"Трябва да продължим политиката си за финансова дисциплина. Вероятността за нова рецесия е голяма. Всички очаквания за 2012 г. в бюджета са променени в посока надолу. В тази прогноза Европейската комисия е благосклонна към България. Нашият очакван ръст е ревизиран от 3.7% за 2012 г. на 2.3%, по който показател страната ни се нарежда на 5-то място в Европа. Трябва да действаме по-консервативно и от тази консервативна прогноза, не трябва да допускаме рискове. От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност. Промените в Закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничение от 2% за дефицит 40% за преразпределение през бюджета. Основната фискална цел за 2012 г. е още по-консервативна – дефицит от 1.3% от БВП”, каза вицепремиерът и финансов министър.

Финансовият министър Симеон Дянков твърди, че приходите са смятани при ръст на икономиката от 1%, така че прогнозата е консервативна.

Дянков вижда вътрешното потребление основен двигател на икономическия растеж. Пред депутатите вицепремиерът заяви, че забавянето на икономиките навън ще се отрази на темповете на износа ни. „Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци”, заяви Симеон Дянков. Той обяви, чепрогнозата на правителството е в края на следващата година, инфлацията да бъде около 2.5%.

Планираният размер на приходите е около 29 млрд. лева или 35.2% от БВП. Спрямо тази година, това е увеличение с около 1%. Дянков заяви, че за предвидения номинален растеж на приходите с около 2.5 млрд. лева спрямо 2011 г., ще се разчита на европейските фондове. По думите му в проектобюджета са предвидени различни източници на финансиране, което ще позволи гъвкавост при взимането на решения.

Финансовият министър подчерта, че политиката при поемане на нови дългови задължения ще бъде консервативна. Заложеното максимално съотношение на дълг към БВП за 2012 г. е 19%. „Не очаквам да достигнем тази стойност, залагаме я просто като допълнителен буфер", каза вицепремиерът.

За догодина повече средства са предвидени по бюджета на Министерството на здравеопазването, основно за Спешната помощ. Увеличени са и парите за лекарствата за онкоболните и хората на диализа, както и за изследвания.Около 6 млн. лева повече ще бъдат дадени на спортното министерство. С 15 млн. лева повече са предвидените средства по бюджета на Министерството на културата, а с 50 млн. лева е увеличен разходният лимит на Министерството на образованието, младежта и науката.

МВР получава 999 млн. лв., като се спазва обещанието за намаление на средствата в сектор сигурност със 7 млн. лв.

След като от Европейската комисия отправиха предупреждение за очаквана рецесия догодина, стана ясно, че Бюджет 2012 може да претърпи промени между първо и второ четене, като някои сектори бъдат лишени от допълнителни средства. Въпреки това финансовият министър Симеон Дянков обясни, че няма да се пипат парите в социалния сектор.

Остава плануваното увеличение на минималната работна заплата от 1 април на 290 лева, както и при наличие на средства – ще бъдат увеличени и пенсиите, като към този момент са предвидени допълнителни 239 милиона при 170 в момента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини