Вече издават здравна карта за Европа по облекчена процедура

Издаването на Европейска  здравно-осигурителна карта вече ще става по облекчена процедура, съобщиха от здравната каса в Смолян.

 Гражданите ще могат подават заявления за издаване и ще получават своята ЕЗОК на много повече на брой дистрибуторските пунктове.

Това ще става в 276 пощенски станции на територията на цялата страна, а пълният им списък може да бъде видян на интернет страницата на НЗОК, както и във всяка Районна здравно-осигурителна каса.

В област Смолян ЕЗОК ще се издават на следните места:

1. гр. Смолян – бул. България № 18 - Централна поща, тел. 6-21-40, 0879 256622

2. гр. Мадан – ул. „Обединение” № 22, тел. 0879 353720

3. гр. Девин – ул. „Освобождение” № 19, тел. 0879 353701

4. гр. Златоград  - ул. „Беловидово” № 29, тел. 0879 353735

 

Облекчената процедура е в сила от 16 ноември, а по Закона за обществените поръчки Националната здравно-осигурителна каса е сключила договор с нов изпълнител,  който ще ги изработва и доставя

Пунктове на предишната фирма-изпълнител вече няма да приемат заявления.

Заявлението за издаване ще се получава безплатно на място в пощенската станция или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК.

То се подава лично, като се представя задължително лична карта и се оставя копие от нея. За лица до 14 г. и такива до 16 г., които нямат лични карти, се представя акт за раждане и личната карта на единия от родителите, като се оставят копия от двата документа.

Отпада досегашното изискване за наличие на снимка и подпис върху ЕЗОК, което също ще улесни гражданите. 

Запазва се изискването документите да се подават, както и готовите ЕЗОК да се получават, лично или от нотариално упълномощено лице.

Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е 15 дни.

ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравно осигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ - според законодателството на съответната държава на престоя.

Временните затруднения по издаването на ЕЗОК през последните месеци се дължат на обжалване на процедурата по избор на изпълнител.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини