Прогноза - 9.2% по-малко инвестиции в промишлените предприятия в Смолянско през 212г.

Инвестиционната бизнес анкета, проведена сред промишлените предприятия в област Смолян през втората половина на октомври 2011 год. показва, че промишлените предприемачи очакват през настоящата година направените инвестиции да бъдат с 2.9% по-малко в сравнение с предходната 2010 год.

По данни от бизнес анкетата се прогнозира още и намаляване с 9.2% на обема на инвестициите в промишлеността през 2012 год. спрямо 2011 год.

Около 30% от анкетираните предприятия не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през настоящата година, а за 2012 год. са 38% .

По направление на планираните инвестиции през 2012 год., 34.4% от мениджърите на анкетираните фирми, планирали инвестиции, очакват заместване на износеното оборудване.

 На второ място с 32.8% от мениджърите на промишлените фирми планират инвестиции за увеличаване на производствения капацитет без да променят продуктовия асортимент, както и за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси.

Инвестиции за въвеждане на нова производствена технология, опазване на околната среда и мерки за сигурност очакват 19.7% от фирмите планирали инвестиции.

По отношение на факторите „финансови ресурси и очаквани печалби”, „технически фактори” и „търсене на продукцията”, които биха повлияли върху решенията за инвестиции през 2012 год. около 51% от анкетираните предприятия се въздържат от оценка. При останалите, които имат мнение, преобладават позитивните оценки. Групата „други фактори” е с най-висок дял на липса на мнение - 73.4%.

С бизнес наблюдението се събира информация за очакваните инвестиции и инвестиционните планове на предприятията. Анкетирането на мениджърите се провежда два пъти в годината - през м. март и м. октомври, като въпросниците имат различно съдържание. На базата на резултатите от мартенското наблюдение се изчислява очакваното процентно изменение на инвестициите през текущата година спрямо инвестициите през предходната година. Въз основа на данните, получени от октомврийското наблюдение, се изчислява процентното изменение на инвестициите през текущата година спрямо инвестициите през предходната година, както и прогнозните инвестиции през следващата година спрямо инвестициите през текущата година.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини