Избират тайно съдебните шефове. Вестниците в събота

Бюджетът и финансовите приоритети на правителството за 2012 г. отново са доминираща тема във всекидневния печат.

„Правителството заложи увеличаване на външния дълг и в емисионната си политика за следващата година. Очаква се той да се повиши с около 1.2 млрд. евро.

Основна част от него най-вероятно ще са нови облигации, макар това да не е уточнено. Те трябва да осигурят ресурс за погасяване на евробондовете, които падежират в началото на 2013 г. и са за около 800 млн. евро. Операцията обаче ще доведе до спадане на дълга година по-късно и така ефекта от повишението му през 2012 г. до някъде ще се елиминира.

Засега представители на изпълнителната власт не дават много подробности около бъдещи нови облигации. Това е обяснимо с оглед на несигурните пазари в чужбина и възможността спекулантите изкуствено да търсят по-висока доходност по българските книжа. Това би оскъпило външното финансиране." - информира в. „Дневник".

„Кабинетът с нов приоритет - производство на човешки резервни части" - пише в. „Сега".

„На фона на крайно рестриктивния бюджет за догодина и очертаващата се още по-тежка икономическа криза премиерът даде нова насока за развитие на страната ни. След несъстоялия се земеделски рай, който обеща преди година, и износа на медицински специалисти Борисов нагази вчера в дълбоките води на генетиката и обяви за приоритет на правителството производството на "резервни части за човека". "Бъдещето е в резервните части на човека и България може да направи своя пробив там", обяви премиерът по време на парламентарния контрол на въпрос кои са приоритетите на правителството...

"Вече знаете, че на много места от стволова клетка - да, не могат да направят цяла ръка, но произвеждат яйцеклетки", аргументира се Борисов.

Туризмът, електронното правителство и културата са другите приоритети на правителството, стана ясно от думите на Борисов. И в частност - културният туризъм и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в курортите и големите градове." - се казва в публикацията.

В. „Стандарт" на свой ред цитира изказване на премиера Борисов:

"В средата на мандата точната дума е, че българите разбраха това, което се опитваме да направим. Колко добре, колко зле - няма значение. В това отношение много ни помагат и новините, които гледат вечерно време - независимо дали в Европа се сменят премиери, първото нещо, което казват на пресконференции е - да, ще боли. Така че ще се режат пенсии, заплати, отвсякъде."

Същевременно вестниците помества и публикациите за реакциите към решението на кабинета да повиши пенсионната възраст.

„КТ "Подкрепа" напуска Тристранния съвет и иска оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради намерението му да повиши пенсионната възраст с една година още от януари. Синдикатът настоява правителството да спази споразумението за повишаване на възрастта едва от 2021 година както беше предвидено. Това каза председателят на Националния стачен комитет Евгени Душков.

"Обръщаме се към премиера г-н Борисов да преосмисли оставането на г-н Дянков в правителството. Преди 2 години не кой да е друг, а Симеон Дянков каза, че ще се намалят с два пункта пенсионните вноски и щеше да докара много пари по някакъв начин. Видяхме дали ги докара и докъде се стигна с намаляването. Миналата година отново трябваше да се повишават пенсионните вноски, но вместо да се види защо няма пари, най-лесното е да се реже или от доходите, или да се увеличава възраст. "

Ръководството на КТ "Подкрепа" е дало мандат на Стачния комитет да организира ефективни протести и срещу новия ред на заплащане в държавната администрация, при който се отменят добавките за прослужено време, обясни Душков...

Дали ще се стигне до стачки ще зависи от решенията на Народното събрание, каза Евгени Душков. Намерения за напускане на Тристранния съвет и демонстрации срещу ускорената пенсионна реформа изрази вчера и КНСБ." - пише в. „Дневник".

„Президентът Георги Първанов не изключи възможността да наложи вето на законодателното предложение за увеличаване на възрастта за пенсиониране от догодина.

Според него държавата е непредсказуема при определянето на правилата в социалната политика. „Тази направена заявка, това намерение, е в противоречие с договорените параметри на пенсионната реформа. При това, направено по един начин, който трудно може да бъде приет", обясни Първанов." - информира в. 24 часа.

„Според президента излизането на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество ще накърни сериозно социалния диалог." - информира „Стандарт".

В. „Труд" отделя място на същата тема:

„Държавният глава се аргументира, че това решение е "само бюджетна кръпка", но подчерта, че "като дългосрочен ефект не вярва да се получи".

Ако идеята на управляващите бъде реализира, от 2012 г. жените ще излизат в пенсия на 61 г., а мъжете - на 64...

Междувременно синдикалните закани за протест добиха още по-заплашителен тон. КТ "Подкрепа" обяви в петък, че ще организира национална стачка в деня, в който парламентът обсъжда държавния бюджет. Такова намерение заявиха вече и от КНСБ. Двете синдикални организации потвърдиха, че ще излязат от съвета за тристранно сътрудничество."

Друга тема от съботния печат е подборът на висшите кадри в съдебната система.

„В съдебната власт ще се кадрува само тайно" - обобщава в. „Сега".

„Конституционният съд възстанови тайното кадруване при административните ръководители в съдебната система. Вчера висшите съдии отмениха разпоредби от наскоро гласуваните изменения в Закона за съдебната власт. С тях се предвиждаше за председатели на районни, окръжни и апелативни съдилища и прокуратури да се гласува само явно...

Против решението на КС са били съдиите Емилия Друмева, Румен Ненков, Благовест Пунев и Стефка Стоева. Четиримата посочват, че според конституцията тайният вот е задължителен само за кадруването на съдии, прокурори и следователи, но по отношение на техните административни ръководители парламентът има свободата да прецени самостоятелно. "С явното гласуване не се нарушава конституционната рамка, а напротив - дава се отговор на необходимостта от прозрачни назначения в независимата съдебна власт. Не споделяме довода в искането, че явното гласуване ще злепостави свободомислещите членове на ВСС и ще доведе до колегиалното неудобство", се казва в особеното мнение на четиримата.

Решението на висшите съдии за тайния вот има пряко отношение към скандалния избор на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд. Кандидатурата й бе гласувана от ВСС тайно при действието на приетите от ГЕРБ промени в Закона за съдебната власт. Това, както и изборът на Георги Колев за шеф на Върховния административен съд, вкара случаите в мониторинговия доклад на Еврокомисията, която ги определи като непрозрачни. Преди няколко дни тричленен състав на ВАС отмени избора на Янева именно с аргумента, че е избрана тайно, в противоречие със закона. След вчерашното решение на КС този аргумент отпада и ако не се намерят други проблеми с нейния избор, тя ще остане на поста и без да се налага ново гласуване на ВСС." - продължава всекидневникът.

В. „Труд" също помества публикация по темата:

„Решението на КС обхвана не само последните промени в съдебния закон, но и поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за новия специализиран наказателен съд, който от 1 януари трябва да гледа всички дела срещу организираната престъпност. КС отхвърли твърдението на депутатите от опозицията, че това е извънреден съд. Конституционните съдии обаче констатираха, че някои от правилата за работата на спецсъда и за назначаването на магистратите в него противоречат на основния закон. Затова беше отменена разпоредбата от НПК, според която, когато на някого са повдигнати обвинения за няколко престъпления, всичките му дела ще се гледат в спецсъда. Така според КС новият орган ще излезе от компетенциите си. Падна и изискването, ако някой трябва да се яви на дело пред спецсъда и друг съд по едно и също време, новият орган срещу организираната престъпност винаги да има приоритет. Това е вид привилегия на спецсъда и му се придава елемент на изключителност, обяснява КС в решението. И допълва, че често граждански или търговски дела може да са от много по-голям обществен интерес, отколкото процес срещу престъпна група..."

Вестниците в събота пишат и за злоупотреби при стопанисването на язовирите.

В. „24 часа" съобщава за „потъването" на суми в размер на милиони лева:

„Десетки милиони лева са били наливани през годините за поддръжка на "изчезналите" язовири. Тъй като липсва счетоводният баланс, не можем да разберем къде са отишли, каза вчера по bTV министърът на земеделието Мирослав Найденов. Част от парите били давани за аварийни ремонти от бившето Министерство на извънредните ситуации.

За липсата на оценката на 8 язовира, диги и други хидросъоръжения се разбра, след като в понеделник Сметната палата отказа да завери отчета на земеделското ведомство. Тогава Найденов обясни, че е подаден сигнал до прокуратурата. За него от държавното обвинение чакат уточнения, съобщи Медиапул. Тази година Найденов сезирал 5-6 пъти прокуратурата, имало и разследване за безстопанственост срещу виновни длъжностни лица в "Напоителни системи".

В. „Дневник" също помества публикация по темата:

„Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с унищожените счетоводни записи от Изпълнителната агенция по хидромелиорациите (ИАХ). Това съобщиха от прокуратурата няколко дни след като сметната палата отказа да завери годишния си финансов отчет за 2010 г.  на министерството на земеделието.

Мотивът на одиторите беше пълната липса на данни за хидромелиоративните съоръжения на министерството в страната - поливната инфраструктура, която е публична държавна собственост. Многобройните язовири, диги, тръбопроводи и други съоръжения в цялата страна до този момент не са инвентаризирани, остойностени и осчетоводени като активи.

От прокуратурата уточняват, че сигналът е подаден от министъра на земеделието Мирослав Найденов в края на 2010 г. Агенцията беше закрита през май същата година. В сигнала са се съдържали данни  за унищожени счетоводни записи - годишен финансов отчет на Изпълнителната агенция по хидромелиорации, уточняват от обвинението."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини