Тотю на дузпата. Преглед на националния печат

„24 часа": Плевнелиев на спестявания, губи 5 месеца стаж за пенсия

Кой да плаща заплатата на новоизбрания президент до встъпването му в длъжност на 22 януари? И как се осигурява той през това време? Тези въпроси зададе "24 часа" и трудно намери отговори.

Оказа се, че такъв казус за първи път се стоварва на главите на експерти и законодатели.

На практика в момента Росен Плевнелиев е избран за президент, но е безработен и следователно с прекъснат осигурителен стаж. Ако внася сам здравните си осигуровки, ще може да ползва безплатните услуги на здравната каса.

Но за да е осигуряван трудово и да му върви стаж за пенсия, или трябва да е на борсата, или да има трудов договор за някаква дейност.

Плевнелиев подаде оставка на 7 септември, три дни след като Бойко Борисов го обяви за кандидата за президент на ГЕРБ. На 9 септември парламентът го освободи от длъжност и следователно трудовите му отношения с държавата са прекратени.

„Труд": Шофьор на "Икарус" вдига с 20% заплатите, ако смени Дянков

Може ли шофьор на "Икарус" да стане финансов министър?

С този въпрос репортер на "Труд" се качи в автобус № 120. Въпросната линия е известна на софиянци с две неща: че обслужва маршрута от зоопарка до жк "Левски Г", и че дори през 2011 г. по нея редовно се движат вечните унгарски возила.

В сряда на правителственото заседание, докато обсъждаше по-високите заплати за чиновници, работещи с еврофондове, премиерът Бойко Борисов заяви: "По тази логика - всеки е равен, можеше да съм избрал за финансов министър някой, който е карал досега добре "Икарус". И той е важен, вози 200 души."Зад волана на могъщия червен "унгарец" открихме Евгени. Той е на 44 години, шофьор е от 1986 г., а автобусът, който кара, е от 1978-а.

„Труд": Синдикатите вдигат стачка, бранят статуквото

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще организират национален протест пред парламента на 30 ноември. Поводът е намерението на правителството да увеличи пенсионната възраст с една година още от началото на 2012 г. Националното споразумение за пенсионната реформа предвиждаше това да става плавно от 2021 г., мотивират се синдикалистите.

В неделя ръководствата на двете организации се събраха на заседание, за да излязат с обща позиция по пенсионната реформа и заплатите в администрацията.

„Стандарт": Тотю на дузпата

Бойко Борисов сложи на дузпата социалния министър Тотю Младенов. "Не е моя работа да обяснявам пенсионната реформа", ядоса се премиерът. Той обяви, че вече е вдигнал жълт картон на Тотю. "Младенов не е синдикален лидер, а министър. Ако ми се наложи още веднъж да върша неговата работа, той може да се прости с поста си", закани се Борисов пред bTV.

Той защити вдигането на годините за пенсия, като даде за пример как Роналд Рейгън е станал президент на 69 г.

Досега Тотю вече няколко пъти влиза в словесни схватки с финансовия вицепремиер Симеон Дянков заради прибързани обещания за вдигане на заплати и пенсии. Борисов предупреди, че ако синдикатите тръгнат да клатят правителството със стачки, хората скоро ще останат изобщо без пенсии.

„Стандарт": Наши с трета пенсия от Европа

Все повече българи в последно време започват да пестят за старини в частни пенсионни фондове в чужбина. Това твърди адвокат Диана Грошевска, която е и консултант на представители на такива дружества у нас. Нашенци са привлечени от възможността за висока пенсия и щедри бонуси по време на осигуряването.

В повечето случаи чуждите пенсионни фондове нямат представителства у нас, а работят с брокери, които са на процент от сключените договори. Пакетите са гъвкави и всеки може да кумулира средствата си, както иска, обясняват специалистите. Направените вноски в чужбина не се облагат с данък, точно както ако вкарвате пари и в български фонд за доброволно пенсионно осигуряване.

„Монитор": Фирма фантом купила акционер в Общинска банка

Дружество фантом, за което не е ясно кога е създадено, е купило една от основните фирми акционери в Общинска банка. Това показа разследване на предаването „Неуловимите" по ТV7. Компанията „Софийски аптеки" е била едно от десетината общински дружества, които са имали дял в трезора и която по-късно става собственост на тандема Павлов - Донев. Фирмата е била приватизирана от фармацевтичния бос през 2003 година. За сделката той използва дружеството „София" АД. Проверка в регистрите обаче показва, че на БУЛСТАТ номера на „София" АД отговаря друга компания, свързана с Донев - „Донев инвестмънтс" АД. Еднакви се оказват и адресите на двете компании - ул. „Позитано" 12 в столицата.

.

„Монитор": Човек на Яне забъркан в аферата „Схемите - 4"

Бившият областен лидер на РЗС в Добрич Силвиян Жеков е в основата на разбитата от МВР миналата седмица данъчна афера „Схемите ¬ 4". Това научи „Монитор" от разследващите. Акцията бе проведена в София, Варна и Добрич, а установеният размер на данъчните измами е за над 5 млн. лева. Централата на престъпната верига е в София, а Жеков и ортакът му Пламен Петров са организирали звената във Варненско и Добричко. При акцията бяха задържани общо петима души.

„Монитор": Двама тийнейджъри се задушиха в кола

Двама тийнейджъри се задушиха в автомобил, паркиран в гараж в столичния квартал „Орландовци". В събота през нощта 17-годишната Маринела и две години по-малкият Илиян, които били братовчеди, се качили в колата, запалили двигателя и пуснали парното, тъй като навън било студено. Младежите не се сетили да отворят вратите на помещението и работещият „Сеат" постепенно го изпълнил с отровни изгорели газове.

„Сега": Чиновниците вече няма да вземат бонуси от събраните такси и глоби

Чиновниците вече няма да бъдат стимулирани допълнително с постъпленията от такси, глоби и други санкции. Това предвиждат преходните и заключителни разпоредби на одобрения от правителството проект за изменения в закона за държавния служител. С това управляващите смятат, че се слага край на порочната практика контролната дейност на чиновниците да се изражда в рекет над гражданите, а таксите да растат само заради бонусите. Не е ясно обаче дали промяната няма да доведе до реално намаление на заплатите и деморализация сред чиновниците.

Законопроектът с десетките изменения, подготвен от финансовото министерство, не бе публикуван предварително за обществено обсъждане. Той бе съгласуван само с тристранния съвет за социално сътрудничество и одобрен от правителството на последното заседание в сряда. От проекта, който влиза за гласуване в НС, става ясно, че правителството предлага да отпаднат текстовете от всички закони, които предвиждат ползване на приходи от такси и глоби за ДМС на служителите

„Дума": Синдикатите напуснаха тристранката

Двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ръководствата им ще уведомят с писмо премиера Бойко Борисов, че правят това заради грубо погазване на социалния диалог. Това стана ясно вчера след съвместно заседание на централите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Синдикалистите започват подготовка и за национална предупредителна стачка. Преди това - на 30 ноември, ще проведат национална протестна демонстрация - шествие и митинг пред Народното събрание. Причината е, че преди дни управляващите заявиха намерение за увеличаване на възрастта за пенсиониране с 1 година от догодина, както и за елиминиране на допълнителните възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - т.нар. клас за прослужено време. Тези намерения нарушават Националното споразумение за нова стратегия и финансова стабилизация на ДОО, подписано от министър-председателя, припомниха те. "Обвинявам министър Дянков в лъжа. На два пъти поставих въпроса дали има намерение за промяна в пенсионната система, той отрече, два дни по-късно заместникът му - Владислав Горанов, говори точно обратното", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. Съгласно споразумение от 2009 г. от 2012 г. щеше да се повишава с по 4 месеца годишно трудовият стаж до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години - за мъжете. Синдикатите категорично не приемат едвновременно с това да се увеличава и възрастта за пенсиониране.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини