„Златен” стръвник отстреляха край Девин

Огромен мъжки екземпляр е бил отстрелян тези дни в местността „Мурсалица”, която е в района на Ловното дивечовъдно стопанство „Извора" край Девин.

Трофейният мечок на видима възраст от 22г. до 25 г., е бил оценен от експертите с 352 точки, което го прави достоен за златен медал. Стрелецът е бил български ловен турист, който ще заплати по държавен ценоразпис за черепа и кожата на стръвника, които ще вземе като ловен трофей.

Точната възраст на мечката може да се определи само чрез разрез на кучешкия зъб, но това би повредило „златния” череп, за който късметлията ще плати солидна сума в евро.

Животното е било ударено с един изстрел на голямо калибрено оръжие от около 80 метра разстояние.  От управлението на дивечовъдното стопанство са категорични, че отстреляният мечок е стръвникът, който от месеци тормозел местните стопани. Още миналата година звярът нанесъл значителни щети на стадата в района, а съвсем скоро опитал да измъкне теле от обора на девински скотовъдец.

От ловно стопанство „Извора” отчитат отстрела на хищника като успех, тъй като мечокът плашел по-младите мечки и те трудно намирали храна, което ги прави потенциална заплаха за стопанствата.

Към ловния туризъм в „Извора” има огромен интерес от чужди ловци, но те не проявявали интерес към лова на мечки, а предпочитали да стрелят по глигани, муфлони и друг дивеч.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини