И работодатели остават без работа. Преглед на националния печат

Вестниците във вторник публикуват данни за безработицата и ситуацията на пазара на труда.

В. „Дневник" пише, че намаляват не само работещите, но и работодателите:

„През третото тримесечие на 2011 г. общият брой на работещите  е 3 млн. души или 46.6% от хората, които са на 15 или повече години. Намалението спрямо юли - септември 2010 г. е с 85.9 хил. души, като най- много са съкратените в индустрията.

Макар сред заетите групата на работодателите да е най-малка - те са едва 3.6% от всички работещи, в процентно отношение собствениците на фирми намаляват най-много - с 12.2%, спрямо третото тримесечие на 2010 г.

В частния сектор изкарват препитанието си над 73% от работещите, а в обществения - 26.8%."

„Намирането на работа става все по-невъзможно" - констатира в. „Сега".

„Драматично увеличение с близо 1/3 на хората, които повече от година не могат да си намерят работа, отчете статистиката вчера на фона на намерението на управляващите за нулева година в пенсионирането, като увеличат пенсионната възраст с 1 г. През третото тримесечие на 2011 г. 207 000 са хората, стояли продължително без препитание. Година по-рано броят им е бил под 160 000 души.

С 20% намаляват безработните, които са имали някаква работа през последната година - от 170 000 броят им пада на 136 000. НСИ отчита ръст и на общата безработица. В края на третото тримесечие на 2011 г. българите без препитание са 343 000, което е с 16 400 повече, отколкото към същия период на 2010 г. Над 18% от безработните си търсят първа работа, а преди година за първи път на пазара на труда са били 16% от тях. Коефициентът на безработица пък скача от 9.5 на 10.2 на сто.

Негативна е тенденцията почти във всички наблюдавани сегменти на пазара на труда. Обезкуражените българи между 15 и 64 г., които нямат работа, но и не търсят, защото не вярват, че ще си намерят, са се увеличили от 219 500 в края на третото тримесечие на 2010 г. до 229 900 година по-късно." - продължава всекидневникът.

„Сивият бизнес крие 500 млн. лв. осигуровки за година" - алармира в. „24 часа".

„Близо половин милиард лева на година са осигуровките, които сивата икономика крие, а 500-600 хил. души плащат по-малко, отколкото трябва. Това изчисление направи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Организацията от години прави изследвания на сивия сектор в икономиката...

Според Стефанов изходът е в увеличаване на контрола, но и в ясна перспектива...

Има две големи групи осигурени, които не плащат пълния размер на осигуровките, върху това, което получават. Едната включва около 10 % от работещите, т.е. 300 000 души, които се осигуряват върху минималния осигурителен праг за съответната професия, но общата сума на възнагражденията им е по-голяма. С други думи получават "пари в плик".

Втората група - около 8%, или 250 000-260 000 души, се осигуряват върху сумата, вписана в договора им, над минималния осигурителен праг, но общата сума на възнагражденията им е по-голяма.

Хората от тази група впрочем са намалели значително - почти двойно - през 2010 г., но въпреки това остават твърде много. Общо тези две групи включват приблизително 500-600 хиляди души...

Излиза, че дори само 200 лева да се укриват на човек, изкарването им на светло би покрило дупката, която в момента съществува в НОИ." - отбелязва вестникът.

Вестниците съобщават и за готовността на шефа на НОИ  Тотю Младенов да подаде оставка.

"Когато каже премиерът, винаги съм готов на тази стъпка", обяви социалният министър Тотю Младенов на пресконференция в МТСП в отговор на въпрос дали би си подал оставката, ако му я поиска Бойко Борисов.

Ден по-рано министър-председателят заяви, че не е доволен от работата на Младенов и не му харесва, че се налага лично той да обяснява защо се предприемат непопулярните мерки в социалната сфера.

„Премиерът е напълно прав. Работата му е да критикува тези министри и тези министерства, включително и мен, ако не съм си свършил работата. Трябва да направя всичко, за да си свърша работата", допълни Младенов след среща с президентите на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев." - пише „Труд".

„Нещо повече коментарът на Младенов за вдигнатия му "жълт картон"  е, че той е готов да подаде оставка във всеки един момент, в който премиерът му я поиска. Но за него в сегашната тежка ситуация много по-важно е да не престава социалният диалог. А диалогът предполага компромис и от трите страни, смята социалният министър.

Младенов свика спешна понеделнишка пресконференция, за да обясни защо се налага още от догодина да започне вдигането на пенсионната възраст в страната. "Икономическата и финансовата криза в Европа и САЩ ни кара да бъдем по-предпазливи и да намалим дефицита в Националния осигурителен институт. Натискът върху пенсионните системи ще продължи да се увеличава, Брюксел ни препоръча да изтеглим напред във времето мерките, които бяхме заложени за 2021 г., каза Младенов. Така ще запазим стабилност в системата и ще гарантираме както сегашните, така и бъдещите пенсии. По думите му ако от 2012 г. не бъде вдигната възрастта за пенсиониране с една години, след това ще се наложат много по-драстични мерки.

Младенов е провел среща и с лидерите на двата синдиката, за да ги убеди да не напускат съвета за тристранно сътрудничество. Обнадежден съм от срещата, че социалният диалог все още не е изчерпан, каза министърът. Той ги е убеждавал, че "стачката няма да доведе до подобряване на състоянието на българските работещи и на пенсионерите".

Социалният министър заяви, че не се чувства изолиран от правенето на социалната политика в държавата. Функциите били разпределени в правителството, а премиерът взимал решенията." - допълва темата в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават и за назначаването на Диана Ковачева за министър на правосъдието.

„Изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници" - България Диана Ковачева ще е новият правосъден министър. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Ковачева ще поеме поста от Маргарита Попова, която беше избрана за вицепрезидент.

Борисов допълни, че вече й е предложил поста и тя е приела. Ще я представя след гласуването на бюджета, допълни още премиерът." - информира „Дневник".

„Ковачева е доктор по международно право и международни отношения, магистър е по европейско право от Софийския университет, има и магистърска степен от университет "Нанси II" във Франция, а дипломната й работа е на тема "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС". Владее английски, френски и руски. Между 2001 и 2002 г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ". От 2002 г. е изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници". На няколко пъти преди официално да потвърди номинацията й, премиерът обясняваше, че ще предложи за министър жена, приемана изключително добре в Брюксел." - пише в. „Сега".

„Бойко Борисов избра Мrs Clean за министър на правосъдието" - отбелязва в. „24 часа".

„Името на Ковачева като наследник на Попова се завъртя още през уикенда в редиците на управляващата партия. Дали тя наистина е избрана от Борисов, депутатите от ГЕРБ очакваха да научат на заседанието си днес.

Ръководената от Ковачева асоциация се прочу с различни антикорупционни проекти през последните години. Неправителствената организация издава годишен индекс на възприятието на корупцията в България след 1998 г. Ковачева е изпълнителен директор на "Прозрачност без граници" от 2002 г. и като лице на организацията спокойно може да носи прозвището Мrs Clean (б.р. - Г-жа Чиста)." - се казва в публикацията.

„Познавайки добре работата й катошеф на "Трансперънси интернешънъл" у нас, от Брюксел дават отлични референции за Ковачева. Те са поискани от премиера Бойко Борисов. Още в нощта на балотажа на 30 октомври той заяви, че вече има фаворит за поста на избраната за вицепрезидент досегашна титулярка на правосъдното министерство Маргарита Попова. Борисов обаче бе категоричен, че ще го "осветли" на 1 декември...

Ковачева е съпруга на Венцислав Караджов, който е член на ЦИК от квотата на БСП.

От "Позитано" 20 си спомниха, че той е бил препоръчан за органа от бившия МВР шеф и настоящ соцдепутат Михаил Миков." - допълва темата в. „Труд".

В. „Стандарт" съобщава за идеята на застрахователите цената на застраховката „Гражданска огговорност" да зависи от нарушенията на шофьорите:

„Застрахователите поискаха индивидуалният рисков фактор при всеки шофьор да има ключова роля при изчисляването на задължителната "Гражданска отговорност". За това настояват от Асоциацията за застрахователна сигурност, но идеята все още е в начален стадий.

Председателят на организацията Юрий Тодоров предложи индивидуалните точки от книжката на водача да бъдат използвани като индикатор за шофирането му при сключването на задължителната полица, като се създаде единна система, предаде Дарик радио. Тя ще действа на принципа на "бонус-малус". От асоциацията разработват цялостна система за противодействие на застрахователните измами, които в България годишно са за 81,5 млн. лева.

Според Тодоров най-често срещаните са инсценираните измами - те са 27% от общия брой застрахователни измами. Той даде пример с шофьори, които "катастрофират" всяка година, когато застраховката им е в различна компания. Много често магазини биват "обирани" ежегодно по един и същи начин, когато собственикът им сменя застрахователната компания...

По думите му, в България има клиенти, които са с по пет кражби на автомобила, два пъти имат палеж, 10-15 пъти катастрофират...

Подновяването на задължителната полица „Гражданска отговорност" тази година ще ни струва с 10-12% повече в сравнение с миналата година, коментира Орлин Пенев, ръководител на едно от най-големите застрахователни дружества у нас. По думите традиционно средната цена на задължителната застраховка поскъпва в такъв размер всяка следваща година."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини