България иска ООН да осъди нарушенията на човешките права в Сирия

Германия внесе в Комитета на Общото събрание на ООН по човешките права проект за резолюция, подкрепен от около шейсет страни, в който се настоява за остро осъждане на Сирия заради нарушенията на човешките права и избиването на 3500 души, предаде ДПА.

Сред страните, подкрепящи проекта е и България.

В списъка влизат още Австрия, Австралия, Кипър, Естония, Финландия, Грузия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Турция, Португалия.

Посланикът на Германия в ООН Петер Витиг каза, че осеммесечната криза в Сирия взима все повече цивилни жертви, а Дамаск продължава да отхвърля независимо разследване.

"Съществено е международната общност да отвърне на тези ужасяващи жестокости", каза Витиг пред Комитета по човешките права. Проектът за резолюция е подкрепен от страни от всички части на света - включително арабски като Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Мароко - които искат да се намери изход от кризата в Сирия.

В текста се настоява Комитетът остро да осъди продължаващите тежки и системни нарушения на човешките права, извършвани от сирийските власти. Сред тези нарушения са екзекуции без съд и присъда, прекомерна употреба на сила, избиване и преследване на протестиращи и правозащитници, безпричинни арести, изчезвания на хора, изтезания и тормоз над затворници, включително деца.

Отправен е призив към Дамаск да прекрати нарушаването на човешките права, да изпълнява задълженията си по силата на международното право и да защитава цивилното население.

Европейските страни възнамеряват да внесат нов проект за резолюция и в Съвета за сигурност заради растящия брой на убитите в сирия, но този процес ще продължи няколко седмици, в които трябва да бъдат убедени Китай и Русия да променят позицията си, посочва Франс прес. Миналия месец двете страни наложиха вето в Съвета за сигурност над проекторезолюция, осъждаща действията на властите в Дамаск, напомня АФП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини