Ще настаняват във фургони обитателите на дома на отец Иван в Нови хан

Пристройката към църквата "Света Троица" в Нови хан е построена през 2008 г. без разрешение

Държавата ще осигури подслон на обитателите на незаконната постройка към църквата "Света Троица" в Нови хан, съобщават от пресцентъра на министерството на регионалното развитие.

Участниците в срещата по проблема, инициирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, са се договорили за извеждане на хората от дома.

На разговорите са присъствали и министърът на труда Тотю Младенов и националният омбудсман Константин Пенчев, както и отец Иван - настоятел на дома.

Най-късно до 19 декември т.г. МТСП, съвместно с Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане, ще търсят варианти за настаняване на всички около 40 души, които в момента живеят в нелегалната постройка, се посочва в съобщението.

За оставащите без подслон МРРБ ще инициира процедура за осигуряване на фургони за живеене, е обяснила министър Лиляна Павлова.

Тя е съобщила също, че може да бъде предоставен и държавен терен в местността "Побит камък” на около 2км. от Нови хан. Пристройката към църквата "Света Троица" в Нови хан е построена през 2008 г. без разрешение, посочват от министерството.

Вчера омбудсманът Константин Пенчев призова за спиране на процедурата по събаряне на сградите в дома за сираци на отец Иван в с. Нови хан (svetinikolai.org), до изтичането на зимния сезон.

Представители на църковното настоятелство при храма "Света Троица" в с. Нови хан, където се помещава домът за сираци "Свети Николай", са запознали по-рано омбудсмана с получените от тях покани за доброволно изпълнение на две заповеди за премахване на незаконни строежи.

Става дума за "двуетажна обслужваща сграда (ново крило)" и "масивна сграда в груб строеж", които се намират в двора на църквата.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини