Отбой за стачката. Преглед на националния печат

„Стандарт": Отбой за стачката

Въпреки заканите на синдикатите национална стачка на 30 ноември най-вероятно няма да има. Решението за отбой ще бъде взето след днешната среща между премиера Бойко Борисов и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". Това заявиха пред "Стандарт" запознати с хода на преговорите между властта и профсъюзите. Синдикалистите ще обсъждат с Борисов две горещи теми - вдигането на възрастта за пенсиониране и съкращенията в БДЖ. Надяваме се срещата да не бъде ялова, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. В телефонен разговор с него премиерът уверил, че ще изслуша предложенията на профсъюзите без ултиматуми и предрешени позиции. След като не успяха да се разберат с финансовия вицепремиер Симеон Дянков и с депутатите от ГЕРБ, синдикалистите видяха в Борисов последен шанс за споразумение.


„Дума": БСП ще даде на Конституционния съд пенсионната реформа

Внезапното решение на управляващите да вдигнат пенсионната възраст ще срещне категоричен отпор в лицето на БСП, закани се лидерът на партията Сергей Станишев вчера. Той обяви, че социалистите са готови да внесат запитване за законността на реформата в Конституционния съд, ако се наложи. Според соцлидера подобна промяна без консултации, която се прави с промени между първо и второ четене на държавния бюджет, е в противоречие със законодателството и нарушава конституционни принципи и социални права на гражданите.
Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев пък се възмути, че правителството се опитва да прокара чрез бюджет 2012 условия до 2015 г., без дори да е провеждана дискусия върху социалните измерения.

„24 Часа": Версия: Пребили шефа на "Козлодуй" заради търговия с ток?

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов е бил нападнат и бит от неизвестни засега нападатели в понеделник около 19,10 ч, докато се прибирал от работа в апартамента си в кв. 3 в Козлодуй.
Според полицията нападателите били двама. Самият Николов споделил пред разследващите, че не бил сигурен колко души са били биячите.
Те се нахвърлили мълчешком върху Николов и го млатили с юмруци в главата, преди той да успее да отключи входната врата на блока.
Николов получил охлузвания по главата, но когато успял да се качи до жилището си, видял, че е разкъсано дясното му ухо, вероятно с метален бокс.

„Новинар": Мартин Димитров получи доверие от СДС

Лидерът на СДС Мартин Димитров получи доверие от Националния съвет на партията. Той получи подкрепата на 45 от присъстващите 75-ма членове на съвета. 3-ма се въздържаха, 9 от делегатите гласуваха "против", а други 18 изобщо не участваха във вота. 18 организации са подкрепили Димитров, а структурите във Велико Търново и Пловдив са се "въздържали", а Ловеч и Благоевград са гласували "против". Столичната организация е разпиляла гласовете си.
По време на заседанието на Националния съвет на СДС се оформиха три лагера. Една част от делегатите настояха Димитров да си подаде оставката и да бъде избрано ново ръководство. От втория лагер заявиха, че в устава на СДС няма разписана процедура по искане на вот на доверие. Третата група подкрепи Мартин Димитров.

„Труд": Всеки четвърти е здравно неграмотен

Българският червен кръст започна национална кампания за топъл обяд в училищата за нуждаещи се деца. Тя стартира с литургия за здравето на българчетата в столичния храм "Света Неделя", където добри хора дариха средства за каузата. Снимка Иван Донов Всеки четвърти българин, или 26,3% от населението е с ниска здравна грамотност. Това означава, че при тези хора се наблюдава по-голяма вероятност от прием в болница, защото не отдават значение на симптомите на болестите и често правят грешки при лечението си. Освен това не отделят необходимото внимание на профилактиката.
Данните са от най-новото проучване, направено в осем европейски държави, сред които и България. За сравнение - в Нидерландия здравно неграмотните са едва 1,6%. Резултатите от изследването ще бъдат представени във вторник в Брюксел.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини