Всички общини с борчове - от 200хил.лв.в Борино до 13 млн.лв. в Смолян

Няма родопска община, която да започва новия мандат без задължения, стана ясно днес на срещата на кметовете в областната управа на Смолян.

На срещата градоначалниците, повечето от които вече за втори мандат, поставиха проблемите си пред държавната власт. Общият дух на работната дискусия, според домакинът й инж. Стайков, напълно партньорски.

„Изборите вече  минаха и с тях  свършиха партийните страсти”, коментира Стайков.

За в бъдеще през мандат 2011г.-2015г. държавата ще дава съдействие и подкрепа на всички общински управи, независимо от партийната им окраска, обяви областният управител.

Той обаче не обеща пари, защото времената са много трудни, ресурсите са оскъдни, а бюджетът за следващата година прагматичен.

Община Доспат е с 1млн.лв.борч, каза кметът втори мандат Антим Пържанов. В Борино задълженията са 200хил. обяви колегата му Октай Алиев, който също ще управлява най-малката родопска община за втори път. В Девин положението е доста сложно, новият кмет Цветалин Пенков го обяви като „сложничко” с 8-те млн.лв. дълг, който е заварил от предшественика си Здравко Василев.

В това число са и 1.7млн.лв. задължения на болницата в града на минералните води, заради които тя е затворена от юли тази година. Кметът за още един мандат и в Златоград Мирослав Янчев отрече твърденията за 13млн.лв. задължения на общината. Той оповести значително по-скромната цифра от 4, 18млн.лв., почти 2.5млн.лв. наследени преди неговия първи мандат от предшественика му Младен Чаушев. Общината е вложила останалите пари в изграждане на пътя за Гърция и моста в центъра на Златоград, който до дни ще е готов.

В Рудозем новият кмет Румен Пехливанов е заварил бюджет с 1.8млн.лв. на червено, но е сигурен ,че след разпоредената от него ревизия ще има още борчове ,оставени от предшественикът му Николай Бояджиев.

Задълженията на община Баните са 700хил. лв. и се вземат антикризисни мерки, обяви кметът трети мандат на общината Райчо Данаилов.

В Неделино очертаната финансова картина от новоизбраният кмет Стоян Беширов прозвуча повече от стряскащо с над 2 млн.лв. борчове и сключени, но не разплатени договори за 26млн.лв.

В община Мадан задълженията още не са изяснени, но само за зимно поддържане общината дължи на фирмите 34хил.лв., а няма и нови сключени договори.

Всички кметове се обединиха около идеята, че всички „кранчета, от които могат да изтичат пари” трябва да се затегнат, както и да се договори разсрочване на сумите, дължими на частните кредитори.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини