Ревизия на Сметната палата в община Смолян се бави вече почти 2 години

Всички кметове в област Смолян започват новия мандат със задължения, но за сега най-огромна е цифрата на борчовете в община Смолян.

Общата сума към момента надхвърля 13млн.лв. каза кметът Николай Мелемов, но уточни, че ревизията на общинската хазна не е приключила и очаква да изникнат и нови суми. Новият кмет на общината недоумява също, как извършен одит от Сметната палата за периода 2007г.-2010г. още не е готов и няма никакви резултати от него. Прави се и финансова ревизия за периода от началото на тази година до септември месец 2011г., но трябва още време, за да приключи, обясни Мелемов.

Като пример, който той определи като повече от озадачаващ, са близо 1 млн.лв. задължения на община Смолян към фирма „Лайтинг”, за които още преди две години е направен план за разсрочено погасяване. От дължимите обаче 960хил.лв. не са приведени нито лев.

Подобен е случаят с консорциум „Светлина”, която от 2008г. има да взема 704хил.лв., но също не ги е получила.

В тази връзка инж. Стайков коментира, че най-вероятно обществената поръчка, за която е играла всяка от фирмите е била с толкова завишена цена, че след като не си е търсила парите по съдебен ред, значи вероятно печалбата вече е реализирана.

Мелемов не скри, че очаква още „честитки” от кредитори, които ще си търсят парите от общината, но ще се направи всичко възможно да се разсрочват и да се плаща само по пера, които са приоритетни.

„Не можем да спрем социалните дейности и да затворим училища и детски градини, но ще спра всички разходи, без които можем да минем. Започнах със спиране на общинските телефони и коли за администрацията. Няма да позволя и един лев да изтече за друго, освен за най-важни дейности”, обобщи кметът на Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини