Гръцки пожар се прехвърли край Рудозем

Голям пожар от Гърция днес се прехвърли и на наша територия, съобщиха от службите „Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян.  Сигналът е получен в 12.00 часа в петък, когато огънят е преминал граничната територия и се пренесъл на българска земя край границата над Рудозем.

От наша страна стихията е с фронт около 150-200 метра и 4 противопожарни екипа от Смолян и Рудозем успяват да го локализират. В потушаването на планинския пожар участват и доброволни гасачески групи, както и хора от местното население в близките села Пловдивци и Мочура. Правят се и просеки в гората, за да се спре разпространението на пламъците.

Пожарът обаче на територията на Гърците вилнее от 5-6 дни и въпреки, че в гасенето участват и хеликоптери, все още не е потушен.Сериозен проблем за овладяването на огнената стихия от гръцка страна е, че пламъците са по върховете на дърветата и много бързо се разпространяват.

Още вчера, ден преди бедствието да се разрази от българска страна на границата, са взети необходимите мерки и са започнали дежурства, обясни комисар Шотаров, който е шеф на областното управление на противопожарните служби в Смолян.

С трактор е прокаран черен път до границата на 1800м. надморска височина, за да се осигури достъп на противопожарните коли, техниката и хората. Разорана е и ивица от около половин километър , за да се пресече пътя на стихията.
Пожарникари, служители от държавното лесничейство и доброволци от община Рудозем са на линия, за да не се допусне разпространение на огъня заради силния вятър.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини