Няколко шофьори и директори ”затапили” България

Неподчинението на четирима шофьори на тирове (по някои съобщения - петима) е основната причина за километричните задръствания по автомагистралите "Хемус" и "Струма". Трима директори на държавната фирма "Автомагистрали" пък бяха уволнени заради бездействие. "Във вчерашните сутрешни часове (събота), когато полицейските служители започнаха да нареждат тировете на опашка, първите не изпълниха полицейските разпореждания и се получи едно затапване, което създаде изключително тежка обстановка през целия ден и цялата нощ." Това обясни вчера вицепремиерът Цветан Цветанов след извънредно заседание за кризисната обстановка в страната, цитира го "Сега".

Двама шофьори на магистрала "Хемус" са пренебрегнали нареждането да спрат, толкова са и виновниците за задръстването на "Струма", стана ясно от думите на министъра. В резултат стотици граждани бяха заклещени часове наред в снега при тунела "Витиня" в посока София.
На практика магистралата беше затворена през целия ден и движението се възстанови след полунощ.

Дори след като са били спрени от движение в събота, шофьорите са продължили пътя си. От АПИ съобщиха, че един и същи тир е бил изтеглян от "Хемус" три пъти.

По данни на МВР общо 105 тежкотоварни автомобила и 22 автобуса са били изтеглени на магистралата. Подобна беше ситуацията и на "Струма", където закъсалите камиони били над 80.

Шофьорите на тирове, които не се подчинят на разпорежданията на полицията, ще се задържат за 24 часа. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от Стандарт". Да се арестуват, защото така не може, пък после ако искат и адвокатите им, и шефовете им да се жалват", допълни той.

В същото време трима директори на дружество "Автомагистрали" бяха уволнени заради снежната блокада на "Хемус".
Уволненията са напълно оправдани. Жалко е, че заради безотговорността на някои лица, се стигна до такава кризисна ситуация, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНТ, цитирана от КРОСС. По думите й, не било работа на министрите да решават проблема с блокираната магистрала, а точно това станало.

До последния момент получавахме заблуждаваща информация от "Автомагистрали", че има малък проблем на магистралата, който "ей сега ще се реши", а ние в следобедните часове разбираме, че ситуацията е извън контрол, подчерта днес по БНР директорът на пътната агенция Лазар Лазаров.

Извиняваме се на българските граждани за недостатъчно добрата координация от дружество "Автомагистрали", което създаде проблем на магистрала "Хемус", каза Цветанов.

Надявам се, че няма да се окажем в ситуация да ловим снежинки, подготвени сме за зимата, имаме сключени договори за текущ ремонт, поддръжка и снегопочистване. Това каза в края на септември Лиляна Павлова в отговор на въпрос на журналисти имат ли готовност съответните служби за зимното снегопочистване.

За лова на снежинки предупреди през 2010-а Бойко Борисов: "Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха! Ако прочета: „Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан".
Заканата му бе подета по-късно и от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини