157 млрд. лева си дължат родните фирми. Преглед на националния печат

„Новинар": Около 20 000 души все още нямат ток

Тежката зимна обстановка остави без ток близо 20 000 души у нас. Електроразпределителните дружества продължават да отстраняват повредите по електропреносната мрежа, които бяха причинени от обилния снеговалеж. Най-честите причини за авариите са скъсани електропроводи, пречупени стълбове и паднали дървета.
Положението остава критично в редица области на страната. В зимния курорт Пампорово електричеството бе възстановено, но няма вода. Спирането на водоснабдяването се дължи на липсата на електрозахранване в село Мугла, където се намира пречиствателната станция, от която курортът черпи питейна вода. Близо 16 000 абоната на ЧЕЗ в Западна България имат проблеми с електрозахранването.

„Труд": 157 млрд. лева е дългът на родните фирми

Междуфирмената задлъжнялост в България остава опасно висока, а държавата и общините продължават да са сред източниците на проблема. Това става ясно от поредното изследване на Българската стопанска камара (БСК), представено в понеделник.
Според последните официални данни от финансовите отчети на компаниите за 2010 г. дълговете на фирмите помежду им, към банките и държавата, както и към персонала са стигнали 157 млрд. лв. и надхвърлят 2,3 пъти брутния ни вътрешен продукт. Средното ниво за Европа е 1,2 - 1,3 пъти.В същото време държавата и общините бавят плащания към фирмите, което задълбочава проблема.

„Стандарт": Големия Марген с ново обвинение

Големия Марген отново ще стане клиент на Темида. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Красимир Маринов за това, че от август 2009-а до май 2010-а в Слънчев бряг заедно със Стефан Бонев-Сако ръководел организирана въоръжена престъпна група, създадена за разпространение на наркотици.
От прокуратурата уточняват, че предстои прецизиране на обвиненията на още 14 участници в организираната престъпна група. Делото ще бъде внесено в специализирания наказателен съд, заяви за "Стандарт" говорителят на СГП Маргарита Немска.

„Дума": Строителни работници в Стара Загора се вдигнаха на протест

Работниците от старозагорската фирма "Строител ВД" спряха работа заради неизплатени заплати и обявиха безсрочен протест. Около 100 души се събраха пред производствената база на предприятието, за да заявят на собственика Веселин Драгов, че започват ефективна стачка. Тя ще продължи, докато не получат поне две от забавените от него четири заплати. Те посочиха, че са работили извънредно и през почивните дни и по празниците, но заплати така и не получили.
В опит да успокои напрежението ръководството на фирмата заяви, че ще плати по 500 лв. до края на седмицата, а останалата сума щяла да бъде платена в най-скоро време.

„Дума": Едночасова предупредителна стачка в мини "Марица-изток"

Миньорите от рудниците "Трояново 1", "Трояново север", "Трояново 3" и работници и служители от централното управление на мини "Марица-изток" ЕАД започват едночасови предупредителни ефективни стачни действия днес от 8 до 9 ч. В тях ще се включат всички работници и служители, които са на работа в този ден, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
Протестът е заради категоричния отказ на работодателя да спази сключеното на 12 юли м.г. споразумение. Чрез него бе постигната договореност относителният дял на персоналните разходи в дружеството да бъде запазен спрямо приходите за 2011 г., т.е. при по-високо производство да има и по-високи производствени разходи.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини