Искат отвод на съдията за Черния Великден, той отказва

Тримата адвокати - Петър Петров, Бойчо Бойчев, Димо Стоянов

Искане за отвод на съдията Красимир Димитров - председател на съдебния състав, който разглежда делото за жестоката катастрофа в Симеоновград, бе направено в края на заседанието днес от единия от тримата адвокати на подсъдимите – Бойчо Бойчев. Според него процесът се води тенденциозно и изцяло в интерес на обвинението. Бойчев се аргументира с отхвърлените искания на защитата, основното сред тях бе за предявяване на основното веществено доказателство – автомобилът-убиец, с който бяха премазани шестима младежи на ул. „Съединение“ в Симеоновград навръх Великден. „Ние не сме виждали колата, не сме я пипнали, да не говорим за оглед. А тя е основното веществено доказателство в този процес“, обясни Бойчев.

С тези аргументи още вчера, в първия ден на процеса, тримата адвокати поискаха да не се дава ход на делото и то да се върне на прокуратурата. Съдът отхвърли това искане и процесът започна.

Днес защитата направи ново искане – за експертиза на протокола, с който е взета кръвна проба на Живко Желев. То не бе уважено от съда, веднага след което последва искането за отвод на съдията.

След съвещание Красимир Димитров отказа да си даде отвод. Така процесът утре ще продължи с разпит на нови свидетели и на вещите лица.

Днес показания пред Темида дадоха 16 свидетели. Сред тях бяха младежи от групата, която празнувала в дома на единия от тях. Те описаха купона, на който всички употребили алкохол, както и разправията между Живко и братовчед му Данаил, който настоявал да кара колата. Очевидци на свирепата катастрофа описаха какво са видели, пожарникари и полицаи разказаха как са вадили телата от смачканата кола.

Показания даде и Тодор Марков, баща на Живко. Той разказа как минути след инцидента водил сина си да му леят куршум, защото бил бил силно уплашен и говорел несвързано.

Двама братовчеди- Иван Атанасов и Димитър Стоянов станали непосредствени свидетели на катастрофата. Те се движели с Голф-2 по същата улица, когато били изпреварени от движещия се с огромна скорост Опел. Зад волана на Голфа бил Иван, който свил плътно вдясно, за да даде път на бързо движещата се кола. Секунди след това видели как тя се забила в стълба. Двете момчета били толкова уплашени от видяното, че свърнали в пресечката и избягали от мястото.

Утре процесът продължава. Подсъдими са двамата братовчеди – Данаил Георгиев и Живко Желев. Според обвинението Данаил е шофирал колата убиец след употреба на алкохол, вследствие на което е причинил катастрофа и смъртта на шестима души. Братовчед му Живко застава пред Темида по обвинение, че е дал колата на пиян шофьор. Ако бъдат признати за виновни, и двамата ги грози наказание до 15 години лишаване от свобода.

Тодор Кръшков

Данаил /вляво/ и Живко
Част от близките на жертвите
Съдията Красимир Димитров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини