Нов проект бори отпадането на малцинствата от училище

Ученици от 17 населени места учат в момента в СОУ"Васил Левски", което го прави средишно училище

Община Димитровград да кандидатства по проект, с който да се подобри адаптацията на малцинствените групи в учебния процес в димитровградско, настоява в докладна записка кметът Иво Димов.

Предложението ще бъде коментирано на редовната февруарска сесия на Общински съвет след седмица. Градоначалникът предлага проекта да е по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси", а приротитетната ос е "Подобряване на достъпа до образование и обучение".

В разработката община Димитровград е водещата страна, а партьори са СОУ "Васил Левски" и ОДЗ "Лилия". Това са учебни заведения, където успешно се прилага модела на приобщаване на малцинствените групи към образователния процес, посочва в докладната Иво Димов.

Според него, това ще гарантира равен достъп до образователния процес на децата от тези групи и ще помогне за превенция на ранното отпадане от училище на ромите.

По все още неодобрената разработка са предвидени различни дейности с децата от малцинствата - кръжоци и извънкласни форми, информационни кампании с родителите, обучение на педагозите и други.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини