Обучиха в грънчарство 21 димитровградски деца

Децата от курса демонстрираха днес какво са усвоили за 3 месеца обучение в грънчарския занаят

21 деца показаха днес какво са научили в курса по грънчарство, организиран от читалище "Марица -2008" в димитровградското село Райново. В продължение на три месеца те се обучаваха от майсторa Ивайло Господинов в рамките на проекта за възстановяване и съхранение на грънчарския занаят. 

Разработката е финансирана от фондация "Работилница за граждански инициативи" и подкрепена от фондация "Америка за България".

Че са били упорити и търпеливи когато са усвоявали тънкостите при работа с глината, разказа учителят на децата Ивайло Господинов.

Освен моделиране, те се учиха и на оформяне на глината, работа с грънчарското колело, печене и оцветяване. Резултатът от техния труд се вижда в множеството изработени сувенири, допълва преподавателят им. Освен практични занимания, курсистите са потърсили и корените на грънчарството в димитровградско.

Много от изработените керамични изделия все още не са минали през пещта, но когато това се случи ще бъдат предложени за продажба на благотворителен базар.

"Поради големия интерес търсим финансиране, за да продължим грънчарския курс", казва ръководителят на проекта Митко Желязков. По думите му, нужни са средства и за закупуване на грънчарска пещ, което ще помогне за по-добрата организация при изучаването на древния занаят.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Част от готовите изделия на децата от курса

Преподавателят Ивайло Господинов

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини