В Химията правиха родословно дърво

Форум „Моето родословно дърво” проведоха два дни учениците в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров”. Инициативата бе посветена на патрона на училището и свързана с реализирането на два от проектите, по които работят в гимназията – „Традициите – еднакви и различни” и УСПЕХ.

Подготовката за форума премина през няколко етапа. Най-напред учениците се запознаха с различните варианти за съставяне на родословно дърво. След това всеки имаше за задача да открие своите корени, да научи колкото се може повече за близките си. Оказа се, че за някои е трудно да проучат семейната история, защото родителите им не я знаят, а баби и дядовци, които да им я разкажат – нямат. Други се справиха успешно с тази задача и натрупаха доста материал за родословното си дърво.Всеки сам избра как да представи своето родословно дърво.

Преподавателката Маргарита Никова и участниците в клуб „Проекти за миналото” подготвиха форума, на който всички желаещи получиха възможност да представят готовите си продукти. По-голямата част бяха подредени в изложба, а други представени на презентации. Доста от родословните дървета съдържаха снимки, някои от които отпреди 70 – 80 години, забравени в семейните албуми.

Участниците в събитието се убедиха, че всеки може да открие любопитни истории, свързани с предците. Може би най-атрактивна се оказа историята на  Женя Канева от 11а клас, свързана с откриване на  златно съкровище от един неин пра прадядо, с отвличането на сина му и плащането на откуп с остатъка от златните монети. Момичето разкри и  родовата си връзката с Александър Стамболийски, който е първи братовчед на нейната пра прабаба Ана – те дори са кръстени на един и същи дядо.

Бяха представени много атрактивни родословни дървета, в които родовата линия бе проследена до седмо и осмо поколение, разказаха се и други любопитни истории. Някои от учениците в рода си семейни рецепти, които се предават от поколение на поколение. Присъстващите похапнаха вкусна баница и сладкиш, приготвени по такива рецепти. Форумът приключи, но откритото от участниците в него ще остане и ще помогне на бъдещите поколения да знаят своя произход и минало. Защото няма човек, който да тръгва от тук и сега. Всеки носи своята родова кръв и история, дори и да не я познава, и тя предопределя живота му.

Част от приготвеното по семейни рецепти на учениците в Химията

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини