За обещаното и даденото: Инвалидите си останаха с 2 500 лв за 2011-та

Иван Станчев/в средата/ Божидар Драганов и Смиляна Нитова не бяха съгласни с бюджета на Хасково за тази година

Хасковските инвалиди си останаха с обещанията за по-голяма субсидия през 2011-та, че даже и не дочакаха пълния размер и на гласуваната си помощ. За цялата минала година, те са получили 2 500 лв, при гласувана издръжка от 9 хиляди, а впоследствие увеличена от Обс на 15 бона. Цифрите изскочиха на пресконференцията, на която общинските съветници на БСП днес нищеха приетият от община Хасково бюджет, който те не подкрепиха в пленарна зала. Една от причините-всички техни предложения били отхвърлени.

Социалистите поискали тази година субсидията на дружествата на диабетиците и слепите да бъдат увеличени от 5 на 7 хиляди лева, а инвалидите които имат и социална кухня-от 5 на 9 хиляди лева. Допълнителните 8 хиляди за увеличаването на субсидията на няколко хиляди хора с увреждания, трябвало да дойдат от парите за китки, както популярно се наричат представителните разходи на администрацията. За тази година те са 40 хиляди лева, като 5 хиляди са за общинските съветници/41/ , 5 хиляди за замкметовете/3-ма/ и 30 хиляди за остатъка от администрацията. На сесията си в петък, Обс отхвърли това предложение.

Темата със субсидията специално на инвалидите нашумя в края на миналата година, точно преди местните избори. Тогава от дружеството на инвалидите съобщиха на среща с един от кандидат-кметовете, че от всички обещани пари им са отпуснати само 2 500 лв, което бе оценено като крайно недостатъчно. Haskovo.net отрази новината. И предизвика буря.

На своя пресконференция, община Хасково обвини, че кандидати за местна власт „използват“ инвалидите за собствени цели. Председателката на дружеството Милка Костова пък неочаквано се отметна от думите си, не била разбрана и думите и били преиначени. В многобройни телефонни разговори и имейли с нас, тя изрази категоричната си убеденост, че остатъкът от парите ще им бъдат преведен до края на годината. Това и било обещано лично от кмета, допълни г-жа Костова и поиска това и мнение да бъде отразено. Както и извинение от екипа ни, че не сме разчели нейната негласно изразена убеденост. Haskovo.net изпълни молбата и - може пък наистина да не бяхме разбрали, пък и нямаме практика да се съмняваме в добрите намерения на хората. Публикацията бе направена на 8-ми октомври 2011-та година-вижте тук.

За обещаното и даденото, съдете сами.

За миналата година дружествата на слепите и диабето болните са получили по 3 500 лв.

За тази година и трите дружества са планирани с по 5 хиляди лева субсидия. Аргументите да не се отпускат повече пари в условия на криза, които се чуха в пленарната зала, също звучат смислено. Програмата личен асистент финансирана от общината, покрива значителна част от нуждите на хората с увреждания. Кухнята на инвалидите пък се дублира със съществуващата система на домашен социален патронаж

За социалистите обаче отказът, се тълкува като поредното отхвърляне на техни целесъобразни предложения, обобщи лидерът на партията в Хасково Иван Станчев, придружаван от колегите си в Обс Божидар Драганов и Смиляна Нитова. Те коментираха и другите точки, по които са ги отрязали-допълнителни 40 хиляди лева за младежки дейности и 150 хиляди за изработване на общ градоустройствен план, както и поевтиняване на картите на пенсионерите за ползване на градският транспорт. Предложението за повече пари за младежки дейности бе отхвърлено с мотива, че в Хасково си има ОП“Младежки център“ който се финансира за развиване а младежки дейности, а парите за градоустройствен план са безпредметно малко. Според счетоводителят на общината, за градоустройствен план трябват 7 пъти повече от 150 хиляди!В момента този допълнителен милион го няма.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини