Студентският гад

След поредното убийство в столичния Студентски град още веднъж имаме възможност да се убедим как държавата се отнася като мащеха към бъдещето на доведените си деца - или по-точно на онези от тях, които са доведени до необходимостта да стоят тук,

реклама

защото вероятно не могат да си позволят да избягат.

Да населиш с кръчми цял квартал с десетки хиляди бедни, но млади, енергични, податливи на изкушенията на живота, тепърва прохождащи самостоятелно в него сънародници, е престъпление срещу българската част от човечеството. При това не е престъпление по невнимание, а е преднамерено убийство на цяла прослойка от фертилното население на страната, която загива демографски.

Причината е в лакомията и липсата на контрол, включително от страна на медиите, които се възбуждат от кръвта на поредната жертва, но рият безцелно с копита и наведени глави, защото са здраво оседлани от онези, които им дърпат юздите по заповед на властта. Тя ги язди, а те се правят на сърдити, но не могат да си позволят да ритат срещу ръжена.

При съотношение от 60 чалготеки спрямо една книжарница и нито една библиотека, няма как да говорим за случайност. Това е целенасочен процес на изсмукване на печалби от съчетаването на няколко фактора, но преди всичко е използване на концентрата от млада и евтина (с извинение към несправедливо засегнатите) плът, употребявана като магнит за готовите да платят за нея.

Продаващите се обикновено биват третирани от закона по-снизходително от техните продавачи. Само че в случая въпросът е дали изобщо законите важат там, където сводниците се разпореждат с очевидното покровителство на онези, които би трябвало да се грижат на сводниците да им е зле.

Не е задължително човек да е чел възвишени четива като „Маси и власт” на Елиас Канети, който в разсъжденията си в главата Разтоварването, обобщава: „Най-важният процес, който се извършва вътре в масата, е разтоварването” /с. 12, изд. Леге Артис, София, 2009 г./. И без да е философ, всеки старшина знае, че твърде много тестостерон на едно място е взривоопасна предпоставка за ядове и поради това търси начини, често пъти с безсмислени от практическа гледна точка заповеди, за да канализира, да намери гръмоотвод за тази енергия („тези камъни да се пренесат там и после да се върнат”!).

Нима фелдфебелите начело на държавата ни не знаят, че са допуснали през последните две години да се нароят още свърталища на предлагането и купуването на плътски удоволствия в квартала, който за благозвучие се нарича Студентски, а всъщност е увеселителната столица на столицата ( за да не кажа главният бардак на републиката)?

Казвал съм го и друг път, но кървавото потвърждение ме принуждава да припомня отново: макар на пръв поглед да е незначително като управленско решение, най-издайничеството лобистко действие на сегашната власт се случи при прегласуването на вече веднъж гласувания закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Беше безочлива демонстрация на всепозволеност в името на прозрачни цели.

Абсурд е да се наричаш партия, която е за европейско развитие на България, а да прегласуваш съгласуван с европейските стандарти закон в явна угода на кръчмарското лоби. Сигурно никога няма да научим кой беше платил и колко точно беше „инвестирал” по веригата, за да се задейства парламентарната машина за прегласуване, както и защо по-късно премиерът Борисов отново си промени мнението на 180 градуса, заставяйки този път неговото обкръжение да се съгласи със съответните обратни аргументи на онези, които употребяваше публично за обосноваване на необходимостта да бъде „помогнато” на българския туризъм чрез облекчен режим за цигарения дим - не бивало сляпо да подражаваме на другите и да бързаме толкова, казваха ни тогава.

После изведнъж”прозря”, че здравето на хората е над всичко - нима това не беше ясно, когато пледираше, че здравето на туристическия бранш (разбирай-интереса на кръчмарското лоби) налага компромис?

България днес е държавата-уникат в Европа, да повторя и това, в която е възможно министърът на културата Вежди Рашидов да се лигави безнаказано в ефира на обществената телевизия в ранен час с прослава на пушенето като личен избор на всеки „от какво да мре” и дори с теорията, че пушачите, като него, пречиствали с дробовете си тютюневия дим и така правели услуга на непушачите! Същият този манталитет, който е на власт, убива младежи в Студентския град.

Откъм главата на тази държава струи вмирисаното лицемерие, което е двигател на „прогреса” в опростачването на обстановката в населеното място, което би трябвало да е интелектуалното младежко ядро на столицата, която расте и старее, за разлика от обезлюдяващата се останала част от България, която също старее, но и се топи.

При „светлия пример” отгоре не е чудно, че сега гледаме и слушаме с изумление телевизионният говорител на властта, „прославил” се с кръчмарски „подвизи” и придобил дори прякор покрай тях, се вайка за наличието на чалготеки и евтин алкохол в близост до местоживеенето на събраните от цяла България студенти и препоръчва дълбокомислено като лекарство да се…вдигне цената на алкохола за тях.

Това е същият, който се фука (видно от снимките в интернет, които той не се посвени да покаже гордо и на инат в предаването си, за да демонстрира презрение към общественото мнение за подобно изпълнение), че се залива с шампанско за по 300 евро бутилката на френската Ривиера, но е се пеняви пред камерите в ролята на защитник на бедните срещу високите цени на лекарствата. Каквито господарите, такъв и слугата!

А студентът- къде е студентът в цялата тази картинка? Този път го няма дори на демонстрация срещу властта, както миналият път при убийството на студента Стоян Балтов. Явно студентът е стигнал до извода, че няма смисъл да протестира срещу управници, които едновременно налагат мораториум върху строителството на нови увеселителни заведения в техния квартал, а в същото време те продължават да се множат-дори са се удвоили от идването на тази власт, заяви един студент в националния телевизионен ефир тази сутрин, разваляйки обичайната идилия на пропагандата във възхвала на управленските успехи.

Студентът просто е смачкан и принизен до статута на студентски гад, който си е намерил преподавателя в час по демагогия и лицемерие. Дано да избяга поне от тази лекция, а на следващите избори да преподаде урок по смислено гласуване, като пише двойка на измамниците.

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg/

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини