Алеко приютява ученици от две училища заради ремонтите

За промените в местата на обучение по време на ремонтите говори експертът Вълери Славов

Ремонтите, които ще стартират в петте учебни заведения в общината през март ще наложат промени в учебния процес, поясни на пресконференция старши експертът в "Хуманитарни и Социални дейности" Валери Славов. С извършваните и в момента реконструкции, на практика пет училища в общината затварят, а възпитаниците им ще трябва да се пренасочат в приемни школа. Промените засягат над 1200 ученици от ремонтираните школа.

На 17 март се очаква да приключат ремонтните дейности в ПМГ "Ив.Вазов", поясни още Славов и учениците да се върнат в сградата. Припомняме, че от началото на годината вазовци учат втора смяна в сградата на ОУ"П.Славейков".

От същата дата започват строителните дейности по обновяването на сградата на СОУ"Васил Левски". Учениците от 1-ви до 4-ти клас в ремонтираното училище ще бъдат изместени в ОУ "Алеко Константинов". Учениците от 5-ти до 12-ти клас пък ще учат в Езикова гимназия "Д-р Иван Богоров".

Учебния процес ще върви на две смени, а часовете ще са по 40 минути. Славов увери, че реорганизацията вече е създадена и е съгласувана с Регионалния образователен инспекторат.

Професионалната химическа гимназия ще приеме учениците на ОУ"П.Яворов" в кв.Изток докато траят ремонтите. Професионалната гимназия "Капитан Петко войвода" пък ще приюти за 6 месеца възпитаниците на черноконевското ОУ"Св.Св. Кирил и Методии". Учениците от училището в село Ябълково ще бъдат прехвърлени в ОУ "Алеко Константинов". 43 класни стаи има в Алеко, което позволява да се приемат там повече деца, каза Славов.

Деца от СОУ"Васил Левски" и училището в Ябълково ще приеме по време на ремонтите ОУ"Алеко Константинов"

Плануваните ремонти на сградите на училищата ще наложат и една нова транспортна схема, съгласувана с Министерствата на образованието и финансите. Тя обаче още се обсъжда.

Нужни за извозването на децата от затворените школа ще са 10 автобуса, ще се наложи и подписването на нови договори с транспортни фирми. Умува се и върху варианти за това къде да се хранят преместените ученици.

Ремонтите по никакъв начин няма да повляят на учебния процес, категоричен бе Славов, както и на външното оценяване и матурите, които предстоят. "Засягат се голям брой ученици, но организацията ще позволи да протече нормално обучителния процес", увериха от Общината.

Още 10 училищни автобуса ще са нужни на Общината, за да извози децата до приемните училища
Химията ще приеме децата на основното училище в кв.Изток, снимка-архив

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини