ВиК се видя в чудо: Димитровградски роми погнаха хидрантите

Почти няма здрав хидрант на територията на ромския квартал "Изток", показа нарочна проверка

Почти всички надземни пожарни хидранти, монтирани в димитровградските квартали "Изток"1 и 2 са повредени или унищожени от живеещите там роми.

Това констатира екип на водното дружество в Димитровград, който тези дни направи проверка в квартала. Върху съоръженията посягат най-вече-изключени от мрежата на ВиК платци, които търсят начини да се домогнат до вода за битови нужди.

Ромите отварят с подръчни средства хидрантите и така ги повреждат, поясниха от ВиК. В случай на пожар те не могат да бъдат използани и от огнеборците ефективно.

От ВиК се сблъскват и друг проблем - след пробиването на хидранта от него неконтролируемо потича вода. Това намаля налягането в чешмите на абонатите в двата квартала и пречи на нормалното водоподаване.

Хидрантите в кварталите "Изток " 1 и 2 са се превърнали в чешми

Както Dimitrovgrad.bgvesti.net писа миналата седмица задълженията на абонатите в двата ромски квартала в Димитровград  вече надхвърлят 110 000 лв. Има семейства, чийто неразплатени сметки за вода са между 300 и 1 000 лв. като периода за който става дума е от 10 месеца до 4 години.

От димитровградското водно дружество вече няколко пъти дават възможност на неразплатилите се абонати да сторят това разсрочено. В противен случай заплашват, че ще започне принудително спиране на водоподаването.

Съгласно чл. 234 от Наказателния кодекс при повреждане на уредите на ВиК оператора, извършителят е заплашен от затвор до 5 години и глоба до 15 000 лв. При повторно повреждане на имушеството санцията нараства до 20 000 лв., а заплахата от лишаване от свобода -до 8 години.

Повредени хидранти от ВиК установили на улиците "Изгрев" и "Баба Иванка"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини