Търговците на яйца се скриха, стоката им поскъпна

Само на една маса на Зеленчуковото тържище в Димитровград се продават яйца 40 дни преди Великден и то в условия, които не отговарят на санитарно -хигиенните норми, показа наша репортерска проверка.

На пазара на ул."Елин Пелин" търговията с птичите продукти върви целогодишно, въпреки забраната и дори през летните месеци.

Заради спекулата с яйцата, обхванала страната и нарасналите цени сега обаче търговци липсват. На единствената маса бройка от яйцето вървеше по 35 ст. Продавачите се скриха и не пожелаха да коментират цените.

От Агенцията по безопасност на храните се канят да преприемат масови проверки заради наближаващия празник Възкресение Христово на територията на цялата Хасковска област, включително и в Димитровград.

Не трябва да се купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти, припомниха от Агенцията и допълниха, че това се отнася за открити базари и тържища, където птичите продукти не се съхраняват в нужните условия и температура. 

При покупка птичите продукти специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас „А“ (печат върху черупката с кода на производителя), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара, в противен случай клиентите сами се излагат на риск за здравето и живота си.

 
 

Преди година търговците на яйца предлагата стоката си срещу 20 ст. за бройка, снимка-архив

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини