Плащаме данъци без банкови такси. Вестниците в събота

„Дума": Дянков не казва колко пари са раздавани

Без ясен и конкретен отговор за точната сума, раздадена под формата на допълнителни възнаграждения в държавната администрация през 2011 г., остана въпросът на левицата към Симеон Дянков вчера.
"Уважаеми г-н министър, вие сигурен ли сте, че отговаряте на моя въпрос?", възмути се Ангел Найденов, след като Дянков изрецитира какви промени в Закона за държавния служител ще има тепърва. Министърът заяви, че разпалилата се обществена полемика показва, че настоящият модел на заплащане е неефективен и че по-съществената реформа в държавната администрация ще стане след приемането на закона на второ четене.
Това не е махленско питане, става дума за парите на хората, отсече Найденов. Той припомни на финансовия министър, че точно заради това е длъжен да каже как е похарчена всяка стотинка.

„Новинар": Първанов се обяви за независима от държавата здравна каса

Здравната каса да се трансформира в национален публичен фонд, независим от държавата, който да дава пари единствено за здраве. Това предложи президентът за периода 2001-2011г. Георги Първанов по време на дискусия в Плевен. Той предложи също така бюджетът на НЗОК да бъде отделен от републиканския и държавата да стане коректен платец на касата.
Според Първанов във всички области в страната трябва да има по една държавна болница, която да отговаря на нуждите на населението. Също така по негово мнение във всичките 6 региона у нас трябва да функционира многопрофилна високотехнологична болница, която да интегрира и да изпълнява реални функции не само в лечението, но и в подготовката на кадри и научно-изследователската дейност.

„Стандарт": Плащаме данъци без банкови такси

Хората вече няма да плащат банкови такси за преводи към бюджета. Във всички ведомства ще се поставят ПОС терминали за картови плащания, които ще бъдат безплатни за хората. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол. Така безплатно ще може да се внасят всякакви данъци и такси. Към края на 2011 г. вече съществува такава клауза в закона за ограничаване на плащанията в брой, а от 10 дни има подписани между финансовото министерство, БНБ и над дузина търговски банки договори, обясни Дянков. Министерството на финансите ще плаща минимална такса, за да може хората да не се обременяват с плащане на банкови комисиони и такси, обясни министърът. Симеон Дянков допълни, че се надява до края на март в по-големите градове промяната вече да е факт. Ще се ангажирам да проверя в кои части на страната това вече се случва, обеща още Дянков.

„24 Часа": Проверяват дали вносните полски яйца не са от "нещастни" кокошки

Браншовият съюз на производителите на яйца към Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) ще следи дали яйцата, внасяни от Полша, са от законни ферми, които отговарят на изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение към птиците, съобщиха от асоциацията.
"Към този момент няма свърхпроизводство на яйца в Полша, където цените също са високи, защото и там са направени големи инвестиции, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към птиците", коментира производителят Иван Ангелов от браншовия съюз.
"Убедени сме, че ако от Полша влязат по-евтини яйца, това означава, че те ще бъдат от незаконни ферми", смятат от съюза.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини