Агенцията по храните: Внимавайте с боята за яйца за Великден

Клиентите да следят за съдържанието на позволени оцветители, съветват от Агенцията по безопасност на храните

Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители – разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората.

Коментирът пред Dimitrovgrad.bgvesti.net направи шефът на хасковския клон на Българската агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов заради появилите се твърдения за опасна за здравето боя за яйца в търговската мрежа. Такава боя на територията на Димитровград към момента не е засечена, категорични бяха от Агенцията.

Боите, които се продават на пазара са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените Е добавки и Е номера.

В списъка на оцветителите има определени, които са забранени за директна продажба на потребителите: Е- 121,123, 127, 128,154, 160б, 173, 180 – те не могат да бъдат влагани в боите за яйца, припомни Вълчанов. И предупреди хората да следят за това, когато пазаруват. Ако попаднат в организма, тeзи химикали могат да предизвикат алергични реакции и други здравословни проблеми.

При покупка на яйца преди Великден специално внимание трябва да се обърне на маркировката от клас "А" (печат върху черупката с кода на производителя), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара, напомниха от БАБХ-Хасково.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини