Кметът Димов: Нормално е наемните цени на земите да се актуализират

Иво Димов

Нормално е да има актуализация на цените на наемите на земеделски земи и пасища в Общината и те не са драстични така, че да спънат работата на земеделските производители. Така кметът на Димитровград Иво Димов коментира предложената от него докладна, срещу която по-рано днес възрази председателят на ОбС Стефан Димитров.

В момента наемът на земя в димитровградско е 1,50 на декар, 27 лв. е субсидията на декар, която получават производителите. Разликата прибират земеделците, стопанисващи пасища и мери, поясни Димов. 5 лв. е най-високата предложена цена за наем в докладната, като в същото време това е една от най-ниските в Хасковска област и Южна България, смята кметът.

"Опитваме се да съобразим цените и с тези предложени от държавата, за първа категория тя е 20 лв. на декар. В нашата община имаме земи под четвърта категория", напомни Димов.

Той посочи, че е водил разговори с фирми от Софийско, които са наематели на голяма част от общинските пасища и мери в димитровградско. Те били информирани за евентуално бъдещо увеличение и не били против намеренията на Общината.

"Защо за пореден път се атакува предложение на кмета за постъпване на приходи в хазната, а като цяло се предлагат и приемат само докладни с разходи", попита риторично Иво Димов.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини