Тригодишно момиченце диша чрез кучето си

Алида Кноблох от Джорджия страда от детска белодробна невроендокринна хиперплазия. Диагнозата е доста рядка в света. Част от белодробните клетки просто не могат да абсорбират кислород напълно по традиционния начин. Тригодишното дете е диагностицирано на осеммесечна възраст. Заради болестта си е принудена почти през цялото време да диша през тръба от специален кислороден резервоар. Алида може да диша самостоятелно, но за нея това е много трудно. Уморява се лесно, така че кислородния апарат за нея е средство, без което не би могла да оцелее. За да не влачи непрекъснато резервоара със себе си, тя има специален спътник - обученото куче. То носи на гърба си бутилката с кислород, от която една дълга тръбичка се простира до момиченцето. Така момиченцето може да се разхожда и играе извън дома си на въздух, което укрепва здравето й.

Родителите на Алида разбрали за специалните кучета спътници от телевизионна програма и кандидатствали за такъв помощник.  Кучето е кръстоска между златист ретривър с пудел. Семейството дори се заселва в селски район, където въздухът е много свеж.

Доброто в случая е, че в белодробните тъкани на Алида има достатъчно здрави клетки, а също така е дробовете й с възрастта ще пораснат. Може би някой ден тя ще бъде в състояние да диша без тръба и резервоар.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини