Руси и беларуси напират за родните курорти

 
Икономическият министър Делян Добрев прогнозира ръст в икономиката ни до 2 % в края на годината

Успешен туристически сезон прогнозира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково. Преди да влезе като лектор на международния бизнес форум на тема ”Регионално развитие, инвестиции, печалби”, който се провежда в родния му град, той заяви: „Туризмът е секторът, който ни дава лъч надежда  за 2012 година”.

Добрев пророкува, че очакваният ръст от чужденци по нашите курорти е между 5 и 8 %. Напливът ще е основно от Русия и Беларус. Само преди около седмица на руснак е издадена визата под номер 100 000, похвали се икономическият министър. В Русия е отбелязан и тоталният рекорд за издадени визи за един ден. Само за 24 часа там са били сложени над 6 200 печата на туристи за България. От тази година родните туроператори чакат и тълпи от Беларус. Прогнозите са, че ръстът на беларуси по нашите дестинации ще е 100 %. Заради големия интерес към родината ни се наложило дори изпращането на допълнителни хора в консулството ни в Беларус, които да помагат за издаването на визите.

Заради добрите индикации в началото на туристическия сезон Делян Добрев е убеден, че легловата база по курортите ни ще бъде запълнена до пълния си капацитет още в края на този месец. В Хасково икономическият министър издаде и какъв подарък е поднесъл на премиера Бойко Борисов, който има днес рожден ден.

„Подарих му кирка и голямо парче оловно-цинкова руда, защото смятам, че най-успешният ресор в моето министерство е този на подземните богатства. И двете неща, които подарих на премиера, символизират точно това", обясни Добрев.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини