Банковата система е основна причина за нестабилността в ЕС

Несигурната банкова система и предизвикателствата пред еврото са сред основните причини за политическата и финансова нестабилност в Европейския съюз.

Това се посочва в доклад на BusinessEurope за актуалната икономическа ситуация в ЕС. Според експертите предприемачите в Европа се сблъскват и със сериозни трудности при осигуряването на финансиране от банковия сектор.

Следващите 6 месеца ще са изключително трудни за бизнеса, но въпреки това е възможно нарастването на брутния вътрешен продукт на ЕС с 0,1% (при условие че износът се повиши и се върне доверието на потребителите). BusinessEurope очаква ръст на БВП на ЕС през 2013 година от 1,4%.

Най-високо ниво за последните 20 години ще достигне безработицата, прогнозират още експертите от BusinessEurope. До началото на 2013 г. безработицата в общността ще се увеличи с 0,3% и от 10,5 на сто ще стане 10,8%. Затова организацията препоръчва бързи реформи, които да предотвратят загубата на още 775 000 работни места в началото на следващата година.

Тревожна е тенденцията на влошавана не трудовия пазар в Европа. Работните места са намалели с 0,4% въпреки очакванията на бизнеса в края на 2011 г. да се открият нови 250 000 работни места.

На трудовия пазар има все още значителни различия между страните членки, но е факт, че държави, които са поддържали устойчива конкурентна и фискална политика преди кризата, се справят много по-добре по време на самата икономическа криза. В тази връзка специалистите очакват безработицата в Германия и Австрия да намалее през следващата година, а в Испания да се увеличи.

Младежката безработица също е повод за притеснение за BusinessEurope. Анализът показва, че повече от половината млади хора в Гърция и Испания не работят. Прогнозите сочат, че през 2013 г. 5,5 милиона млади европейци под 25 години ще са безработни.

Източник: infoweek.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини