Земеделците сe облизват за левче на кило

Доайенът бай Георги Чугунов разчупва питата за берекет

Местните земеделци се надяват да продадат тазгодишната реколта от рапица за левче на кило. Жътвата на маслодайната култура стартира в землището на кв. Болярово днес. Блокът с рапица е собственост на гарвановската фирма „Клас 95“. За два дни предстои да да бъдат ожънати 3000 декара. Очаквания среден добив е по 200 кг на декар. А очакваната цена от износа е левче на кило или 1000 лв на тон. Това е цена 2-3 пъти по-голяма от тази на пшеницата. Пазарът на рапицата е в западна европа предимно в Испания. Там от суровината правят биогориво, все по търсено, заради по-добрите си екологични показатели. 

Земеделците се надяват с добри цени да компансират по-ниските добиви. Заради студената и продължителна зима с температури от -20 градуса и тежки пролетни порои, част от реколтата е унищожена. Все пак загубите в свиленградско и харманлийско са по-големи, признават хасковлии. 

Началото на днешната жътва започна с традиционното разчупване на питата от най-стария земеделец, бай Георги Чугунов. После в редица тръгнаха свръхмодерни комбайни „Ла Верда“. Гарвановци са с един от най-модерните автопаркове сред земеделците в страната. С помощта на италианските суперкомбайни се разчита в срок да бъдат ожънати и 10-те хиляди декара пшеница, 6-те хиляди слънчоглед и 1000 декара сорго.

Г.Христов

Тенчо Тенев от Клас 95 е доволен от качеството на рапицата
Земеделските ферарита в действие
С климатик и електроника жътвата е песен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини