100 000 в 33 града на бунт. Преглед на печата

"Стандарт": 100 000 на бунт

Над 110 хиляди разбунтувани българи заляха улиците. Те протестираха срещу високите сметки за ток и произвола на монополите. В 33 града имаше шествия, хората блокираха кръстовища и замеряха с яйца, портокали и камъни офисите на Енергото. Барикадите в Дупница възкръснаха като от времето на Жан Виденов. Магистралата за Гърция бе затворена при Благоевград и това доведе до огромни опашки от коли. Първи на улицата излязоха майки и пенсионери, но по-късно се включиха и футболни агитки. На места се стигна до сблъсъци с полицаите, които обаче внимаваха с палките. Протестиращите издигнаха лозунги за национализация на енергийните дружества, съд за управниците, подписали договорите с тях, и оставка на правителството, ако до седмица исканията им не бъдат удовлетворени.

„Монитор": Решават до дни за лиценза на монополистите

Електроразпределителните дружества може да се разделят с лицензите си, предупреди министър Делян Добрев.

До няколко дни ще стане ясно дали ще отнемат лиценза на ЧЕЗ. Това съобщи вчера министърът на икономиката Делян Добрев на извънреден брифинг след масови протести срещу високите сметки за ток.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала по доклада за дейността на ЧЕЗ на Агенцията за държавна финансова инспекция и е провела заседание с изслушване на директора на одитиращата институция Теменужка Петкова. В следващите няколко дни управляващите ще преценят какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основание за отнемане на лиценза, каза Добрев. Той обясни още, че е възложено на финансовата инспекция

„Труд": Атака, ДПС и БСП поискаха оставка на правителството

Атака, ДПС и БСП поискаха правителството на Бойко Борисов да подаде оставка заради невъзможността „да се справи с монополистите". Изказванията на опозиционните сили дойдоха в реакция по време на националните протести срещу високите цени на електроенергията.

„Първата стъпка към решаването на проблемите на страната е оставка на кабинета", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред БГНЕС. Според него протестите през последната седмица са насочени срещу мизерията и се вижда, че кабинетът вече няма „нужния обществен кредит на доверие." Станишев не изключва и вариантите за предсрочни избори.

„Новинар": Премиерът поиска оставката на шефката на ДКЕВР

Шефското място на Юлиана Иванова в ДКЕВР изстина само няколко дни, след като беше заето. Премиерът Бойко Борисов настоя за оставката й вчера. Причина за това е, че Иванова е ръководила фирма, продавала незаконно цигари в интернет и не е информирала за това.

Малко преди Борисов да поиска оттеглянето й от поста парламентарният председател Цецка Цачева съобщи, че предстоят още промени в ДКЕВР пред ТВ7.

Иванова е най-кратко заемалата държавен пост по времето на управление на кабинета Борисов. Тя беше назначена на 13 февруари. След ден обаче стана ясно, че името й е забъркано в незаконна търговия на тютюневи изделия.

„24 Часа": Задържаха Ториното и още 8 авери на Златко Баретата

Антимафиоти разбиха банда за разпространение на наркотици, чийто бос бил Златомир Иванов-Баретата. Докато той лежи 20-и ден в реанимацията на "Пирогов" след покушението срещу него на стълбите на Съдебната палата в София, спецполицаите атакуваха девет от сподвижниците му.

В ареста са двама от най-доверените му хора - Ивайло Борисов-Ториното, сочен за лейтенант на Баретата, и 36-годишен мъж, известен с прякора Златко Малкия. Задържани са още седем души, сред тях Боксьора и Малкия принц.

Според МВР бандата разпростирала дейността си в София, Пазарджик и Стара Загора. Не се сочи от кога до кога е действала, нито дали структурата е нова, или е част от старата му мрежа, известна като Фирмата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини