7 ваксини преди отпуската

Успешната почивка е хубаво време, приятен спътник, но и сигурност, че няма да се разболееш от някаква екзотична болест.

Затова не е достатъчно просто да изпълните изискванията на съответната страна, за която се готвите да отпътувате. Официалните наредби далеч не обхващат всички опасности за здравето, свързани с несрещащи си или нетипични за нашия регион заболявания. А една от особеностите в този случай е, че организмът няма как да изгради какъвто и да е имунитет срещу тях, т.е. той е изключително податлив.

1. Ваксина срещу хепатит

Вирусът се предава от мръсни ръце, замърсена вода, продукти и съдове, които са мити с такава вода. От стомаха инфекцията попада в кръвта и достига до черния дроб. Първоначално човек чувства отпадналост, гадене и други симптоми, типични и за обикновеното натравяне. Но за съжаление скоро се появява и сигурният симптом на хепатите – пожълтяване на кожата.

Ако планирате почивка в Индия или друга азиатска страна или възнамерявате да ходите в Африка, задължително си направете ваксина.

Първата доза от нея, която се прави 2 седмици преди отпътуването, ще ви защитава в продължение на 6-18 месеца. Втората се въвежда след половин година – тя ще ви създаде имунитет срещу хепатит А за 15-20 години.

2. Ваксина срещу менингококова инфекция

Без нея не можете да заминете например за повечето арабски страни. Тя е желателна и ако се готвите да пътувате до някои страни в Западна Европа, особено Великобритания.

Вирусът се предава по въздушно-капков път. Болестта започва подобно на обикновена настинка, но след това се появява силно главоболие, сковаване на мускулите, повишаване на температурата. Болният може да изгуби и съзнание.

Ваксината следва да се прави поне 2 седмици преди отпътуването. Тя предпазва организма от менингит за период от 3-5 години.

3. Ваксина срещу енцефалит

Ако планирате да пътувате до централна Европа е желателно да си направите такава ваксина, а ако вашата цел е страна от Средния и Далечния изток – тя е задължителна.

Последователно се въвеждат две дози ваксина с интервал от 1 месец. Ако нямате толкова време, интервалът може да бъде намален до 2 седмици. За да получите продължителен имунитет третата доза трябва да се въведе след 9-12 месеца.

4. Ваксина срещу японски енцефалит

От него трябва да се пазите особено в районите на света, в които се отглежда много ориз, тъй като папатаците, които прнасят вируса, се размножават именно на оризовите полета. Тази инфекция ви застрашава не в Япония (откъдето някога е дошло името й), а в Камбоджа, Виетнам, Лаос, Непал и Китай.

Стандартната ваксина се състои от 3 дози , които се въвеждат по схема: на 1 ден, на 7-ия ден и 30 дни след първата доза. Ускорената схема е 3 дози на 1 ден, 7-ия и 14-ия ден. Две дози ваксина, въведени с интервал от една седмица, ви гарантират 80% защита. Последната доза трябва да се въведе не по-късно от 10 ден преди заминаването.

5. Ваксина срещу бяс

След ухапване от диво животно трябва задължително да се търси медицинска помощ. Според статистиката, от 100 кучета в Средния и Далечния изток 3-4 са болни от бяс.

Ваксината се въвежда на 3 пъти по график: на 1, 7 и 21 (или 28-ия ден). Тя ще ви защитава в продължение на 3 години, но трябва да се направи най-късно 1 месец преди пътуването.

6. Ваксина срещу коремен тиф

Болестта се предизвиква от салмонелата – група микроорганизми, които попадат в организма заедно със заразената вода и продукти. Ваксината е желателна при пътуване в Азия, Африка, Австралия и Източна Европа.

Достатъчна е 1 ваксина, поставена 1-2 седмици преди заминаването. Имунитет придобиват 75-90% от ваксинираните за период от 3-5 години.

7. Ваксина срещу жълта треска

Вирусът на жълтата треска се пренася от комарите. Първите признаци на болестта се появяват 3-6 дни след ухапването. Лечението само премахва симптомите: треска, главоболие, мускулни болки, повръщане.

Ваксината е задължителна за пътуващите в Централна Африка Африка, Южна Америка, Филипините, Хаити.

Единствената имунизация е най-добре да се направи поне 1 месец преди отпътуването (в екстремен случай – 7 дни преди него). Ваксината ще ви защитава 10 години.




Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини