И Луизиана се евакуира

Около 2 милиона души са евакуирани от крайбрежните райони на щата Луизиана заради приближаването на урагана „Густав", съобщи Франс Прес. Това е почти половината от населението на американския щат.

В град Ню Орлийнс, където се очакват най-големи поражение, останаха не повече от 10 000 души, а останалите 320 000 напуснаха домовете си. „Това е истински град-призрак" – заяви кмета на Ню Орлийнс Рей Неджин.

„Не са евакуирани само по-заможните граждани, които живеят във високите части на града и не бяха пострадали от урагана „Катрина" преди три години", отбеляза кмета. Той съобщи, че е говорил по телефона с президента Джордж Буш, който останал доволен от това, как градът се готви за стихийното бедствие.
Губернаторът на Луизиана – Робърт Джиндел от своя страна съобщи, че дигите защитаващи града и крайбрежието трябва да устоят. През 2005 година ураганът „Катрина" разруши дигите и това доведе до наводнение, в резултат от което само в Ню Орлийнс загинаха 1800 души.

Очаква се ураганът „Густав" да достигне крайбрежието на САЩ по някое време днес.Националният център за прогнозиране на урагани съобщи, че силата на „Густав" отслабва от четвърта до трета степен от петобалната система на Сафира-Симпсън.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини