Чужди институти искат да обучават нашите чиновници за ЕС

Чужди институти за администрация искат да подготвят нашите чиновници за председателството на Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно след като бяха подадени оферти за организиране на обучението на чиновниците с ангажимент към европредседателството.

Конкурсът се провежда от Института по публична администрация. Според сайта му той е "лидер в обучението на държавната администрация, като използва съвременни технологии, методи и програми за обучение". В случая обаче ще е само посредник на поръчката за 1,5 млн. лв. 

Бъдещият изпълнител ще трябва да разработи обучителни програми и да проведе обучения на общо 1740 експерти от държавната администрация, включително и на екипа на българското председателство на Съвета на ЕС. Обученията трябва да приключат най-късно до 31 октомври 2017 г. Те ще се провеждат в София и в Брюксел, пише в. "Сега".

Две обединения и една фирма са кандидатствали да обучават държавните служители по европейски въпроси, съобщиха от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Единият от претендентите е обединение между Европейския институт за публична администрация (ЕIPA) в Холандия и Националната школа по администрация на Франция (ЕNA). Другото обединение е ЕСЕ Груп и в него влизат Център за политически и дипломатически изследвания - Великобритания, ЕSTEP - Латвия, Естонско училище по дипломация и Агенция "Стратегма" ООД. Като самостоятелна фирма кандидатства "Рувекс" 

Българското председателство беше изтеглено напред с шест месеца.


 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини