Спрените блокове - 350 милиона лева пропуснати печалби на година

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" се обедини около тезата, че 2008 година беше върхова за нас. Производството ни за тази година е с 15% повече от предишната. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Има възможност за работа на двата ни блока на 104%, при което бихме произвеждали около 16-17 милиарда мегаватчаса електроенергия. Има възможност и да преминем на друго ядрено гориво и вече то да се сменя не на една година, а на 18 месеца, заяви той. 65% от произведената от нас електроенергия отиват за вътрешно битово потребление, а останалите отиват за свободния пазар в България и чужбина. Обезпечаваме за битово потребление около 8-9 милиарда мегаватчаса, уточни Генов.

За 2008 година сме с оперативна печалба 108 милиона лева - много повече, отколкото миналата година. Нямаме намерение да искаме увеличение на производствената цена на електроенергията през тази година. По всяка вероятност цената ще бъде свалена, допълни изпълнителният директор на атомната ни електроцентрала. За съжаление обаче, всички останали по веригата искат увеличение на цената на тока. Ние приемаме социалната насоченост на нашата дейност, но не сме и всемогъщи, за да осигурим намаляване на цената на електроенергията за крайния потребител, подчерта Иван Генов.

Според него при сегашния начин на управление на ЕС шансовете да се отворят 3-ти и 4-ти блок да работят като мощности са много малки, почти никакви. За евентуалното им повторно отваряне няма да е нужен нито допълнителен персонал, нито допълнителни средства, уточни той.

При условие, че се отворят двата блока, АЕЦ "Козлодуй" може да спечели допълнително до края на 2009 година 100 милиона лева. Ако имаме разрешението на Агенцията по ядрено регулиране 4-ти блок може да бъде пуснат в срок от три седмици. Затварянето на 3-ти и 4-ти блок струва на централата 350 милиона лева пропуснати печалби на година, каза още изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини