Втори сме в света по привлекателност за инвестиции

България се нарежда на второ място по привлекателност за инвестиции в производство в нова класация на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC), пише в днешния си брой Монитор.

Проучването отразява факта, че докато финансовата и икономическа криза се отразява на всички развиващи се пазари, някои от тях са засегнати в по-голяма степен от други.

От компанията определят страните, класирани високо в подредбата, като България, като изпитани инвестиционни дестинации, които все още предоставят добри възможности за дългосрочни инвестиции.

По-слабо представящите се държави са тези, които нямат значителни вътрешни пазари или позиции в големи търговски и валутни блокове.
В момента рисковите характеристики на отделните държави са най-същественият фактор за определяне на сравнителната инвестиционна привлекателност на даден пазар.

По отношение на инвестиции в производството страната ни е изпреварена само от Чили и е следвана от традиционно по-установени инвестиционни дестинации като Полша, Словакия и Румъния, класирани съответно на 5-о, 7-о и 11-о място.

В миналогодишната класация България също беше на второ място.

По отношение на инвестиции в сектора на услугите България се нарежда на четвърто място по привлекателност, или една позиция по-високо от миналата година. Тя следва Словакия, Чили и Полша.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини