ПИБ започва предлагането на инвестиционни диаманти

Първа инвестиционна банка (ПИБ) стана първата банка у нас, която започва предлагането на инвестиционни диаманти на своите клиенти, след като сключи договор с диамантената компания DIC (Diamond International Corporation - редовен член и акционер на Антверпенската диамантена борса.

Банката е и единствената институция в страната, която гарантира още обратното изкупуване на инвестиционните диаманти.

Търсенето на инвестиционни диаманти - брилянти с кръгла форма и тегло над 0,75 карата, цвят D - H, чистота FL - VS 2 - навлиза в период на възход от 70-те години на миналия век, когато започват големите продажби извън територията на САЩ.

Диамантите са дълготрайна инвестиция, която не се влияе от промените в модните тенденции и въздействието им върху вкуса на купувачите. В сравнение с несигурните борсови инвестиции, той не само запазва, но от векове насам само увеличава цената си. Освен това, стабилизира различни инвестиционни портфейли срещу политически рискове и инфлация и може да бъде продаден без загуба в почти всяка точка на света във всяка валута.

За разлика от други инвестиционни продукти - като златото, например, диамантите не представляват част от валутния резерв на никоя държава. Поради това няма правителство на света, което да упражни натиск върху цените или да постави под контрол свободния пазар на скъпоценните камъни.

Поради тази причина диамантите са бързо ликвидни стоки - търсенето на инвестиционни диаманти значително надвишава тяхното предлагане, поради което в кризисни ситуации те могат да бъдат продадени или разменени много бързо за пари, стоки или услуги. Всеки диамант над 0,75 карата пък е снабден със сертификат, което повишава неговата ликвидност.

Инвестиционните диаманти могат да бъдат монтирани в бижу и да бъдат носени без да загубят стойността си. С подаръци като инвестиционен диамант или бижу с диаманти се отбелязват някои от най-важните събития в човешкия живот, които се съхраняват грижливо и се предават от поколение на поколение в продължение на векове.

Гаранция за качеството и цената на инвестиционните диаманти дава техният сертификат. При експертната оценка и издаването на сертификат на диаманта се вземат предвид 4 основни параметри - шлифовка, тегло, чистота и цвят. Допълнително в сертификатите се посочват данни за размерите, флуоресценцията, и други технически характеристики на диаманта.

Цветът и шлифоването на инвестиционния диамант са от изключително значение при определянето на неговата цена. По цвят диамантите са подредени в таблица, съставена от GIA. По-рядко срещаните в природата цветове, D,E,F,G,H, допринасят за по-високата оценка на диаманта. Качеството на шлифоването се определя от пропорциите, ъглите, полировката и симетрията на камъка. Спазването на конкретни параметри при неговата обработка, гарантира бързата ликвидност на диаманта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини