ДАНС подслушвал журналисти, не разработвал министри

Делото "Галерия" е било насочено срещу издателите на в. "Уикенд" и отчетният доклад на ДАНС не съдържа имена на корумпирани министри от кабинета "Станишев". Това съобщи председателя на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов в парламента, цитиран от агенция Фокус.

Делото „Галерия” е било насочено срещу трима души – Димитър Радославов Златков, Мартин Радославов Златков и Недялко Йорданов Йорданов. Срещу тримата е искано разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства (СРС). След полученото разрешение тримата са водени в делото като – „Галерия 1”, „Галерия 2” и „Галерия 3”.

Двама от подслушваните са собственици на вестник „Уикенд”, а третият пише за вестника и е брат на единия собственик. Чрез подслушването на тримата се е стигнало до подслушването на още много хора, чрез техните телефонни разговори.

Във вида, в който сега е разсекретено делото „Галерия” било неползваемо за широката публика, смята Иван Костов. По думите му вътре има много класифицирана информация, която не може да бъде оповестена. Костов предложи тя да бъде заличена. Той добави, че сигналът за откриване на разработката „Галерия” е на Петко Сертов, т.е. той сам е подал сигнал до себе си, вследствие на което е открита разработката. Основанието на председателя Сертов е, че категорично с технически средства е установено кой стои зад сайта „Опасните”. По категоричен начин се убедих, че искането за използване на СРС срещу определено лице е предложено на СГС от Петко Сертов, каза Костов. Това се отнася за „Галерия 1”, за „Галерия 2” и за „Галерия 3”.

Заключението по делото „Галерия” е, че не са разкрили кой от ДАНС е подавал информация към сайта „Опасните”. За сметка на това някой предупредил подслушваните и те били много предпазливи. Това е компрометирало разработката.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини