В Златоград с намерение да вдигнат паметник на отец Аролски

В социалните мрежи от седмица се завъртя призив от Ивайло Вълчев. Златоградчанинът призовава съгражданите си да подкрепят инициативата му за изграждане на паметник (бюст) на отец Атанас Аролски.  Отец Аролски още приживе бе наричан от родопчани светец. Полови век от живота си той посвещава за съхраняване на вярата и човешките добродетели в Златоград. Дори когато надхвърли 90 години отец Атанас не остави миряните си. Той обикаляше пеш чепеларските села. Не го спираха нито дъжда, нито снега. Изминаваше десетки километри, за да стигне до тези, които имат нужда от него или да служи в църквите. СмолянБГвести не веднъж е разказвал за делата и силата на духа, който едва ли друг съвременен човек притежава. Думите на отеца бяха пропити с мъдрост, смирение, доброта и същевременно сила и хумор.
Ивайло Вълчев уточнява, че с идеята са запознати общински съветници от Златоград, които ще съдействат за обособяване на място за поставяне на паметника."Предстои разговор с кмета, от когото вярвам, че също ще намерим подкрепа", пише още Вълчев
 
Отец Атанас е роден на 1 ноември 1919 г. в с. Павелско, като през 1941 г. завършва богословското училище при гара Черепиш и е ръкоположен за дякон и свещеник от Пловдивския митрополит Кирил през 1943 г. След това е назначен за енорийски свещеник при храм „Св. Георги“ в гр. Златоград и обгрижва енорията 50 години. От 1983 г. по заповед на Пловдивския митрополит Арсений завежда енориите в селата Хвойна, Павелско, Бенковски, Студенец, Забърдо до 2014 г. През 2009 г., когато навършва 90- годишна възраст е отличен с орден на Пловдивската света митрополия „Св. ап. Ерм“ І - ва степен от Пловдивския митрополит Николай. Орденът му бе връчен от Константийския епископ Антоний, тогава викарий на Пловдивския митрополит.
 
 
 
 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини