Културата на пазара се повиши, очакват се все по-малко "лоши" кредити

Броят на тези, които не могат да обслужват кредитите си продължава леко да нараства, но ръстът е значително по-малък, отколкото през миналата година.

Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център", предаде Фокус.

Тошев очаква, че към края на годината тенденцията ще се обърне и лошите кредити постепенно и бавно ще намаляват - заради по-сериозната активност и отпускането на нови кредити и заради това, че хората, които изпадат в затруднение в голяма степен вече разбраха, че има доста начини, да излязат от него, без да се превръщат в лош платец. Културата на пазара се повиши, така че в голяма степен смятам, че ръстовете на лошите кредити са овладян процес, каза той и посочи, че това е една от ползите от кризата.

Хората, които пристъпват към теглене на кредит, в момента са доста внимателни. Дълго време преди да вземат решение те обсъждат кредита като параметри, като месечно плащане, как това ще се отрази на семейния бюджет. Това ще е един урок за всички участници на пазара и ще видим, че достъпът до финансиране освен че може да ни донесе редица ползи, тоест кредитът може да ни реши много проблеми, които не бихме могли да решим по друг начин, може да ни донесе и много сериозни финансови загуби.

Повечето хора на пазара осъзнават това и ще бъдат по-внимателни. За съжаление обаче винаги на пазара ще има участници, които ще пренебрегват тези правила и няма да са си взели поука от това, което се случва, дори и сега, когато виждаме, че още няма кой знае какви ясни и положителни сигнали, че ситуацията е към подобряване, каза Тихомир Тошев.

По думите му – има участници на пазара, които се опитват да изтеглят по-високи кредити, отколкото могат да обслужват, които искат да закупят жилище със 100 % кредитиране. Според Тошев, след това, което видяхме през 2009 г. тези хора в бъдеще ще са доста по-малко.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини