Ин витро само до 44 г.

Със законова промяна да се постави горна граница на възрастта, на която една жена може да стане майка с помощта на медицината, обяви вчера шефът на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов. Пред в. "24 часа" депутатът от ГЕРБ уточни, че предлага да се фиксира между 40 и 44 г., когато повечето жени приключват с естествените си фертилни възможности. Поводът бе рекордното раждане на 62-годишната русенка Красимира Димитрова, която онзи ден доби близначета от дарена оплодена яйцеклетка, предаде КРОСС.

Според Иванов не било нормално да се ражда на 62 г. Рискът бил необосновано голям както за здравето на майката, така и за децата.

В момента има забрана за ин витро със собствена яйцеклетка, но в закона има пропуск, защото не е изрично вписана забрана за раждане от дарена яйцеклетка, от което се е възползвала клиниката в Плевен, осъществила зачеването.

Вчера едното от близначетата бе оперирано по спешност заради перфорация на червата вследствие на малкото му тегло.

"Постиженията на медицината са прекрасни, но те в никакъв случай не трябва да влизат в противоречие с нравствено-етичните и религиозни разбирания", каза още председателят на здравната комисия в парламента.

Раждането на 62-годишната Красимира Димитрова чрез донорска яйцеклетка е втори случай в света и първи в България. До момента има 6 известни случая на деца, родени от жени над 60 г. с оплодена предварително яйцеклетка и вложена в майката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини